•  Navigation
 • Amprentele trecutului – instrument de autosabotare sau de imbogatire a clipei Prezente?

 • Desi toata puterea noastra interioara sta in clipa Prezenta, suntem deseori impiedicati sa o accesam datorita faptului ca aducem in mod recurent, in prim plan, trecutul. Facem bine? Facem rau? Nici una nici alta, pentru ca nimic nu este gresit, atata doar ca, nefolosind amprentele trecutului de o maniera constructiva, ne sabotam reusitele.

  In general avem tendinta sa aducem din trecut temerile, fricile, traumele sau experientele neplacute si ni le reamintim constant, fie din imposibilitatea de a topi amprenta emotionala negativa care s-a instalat inauntrul nostru, fie pentru ca, consideram ca astfel ne putem apara de experiente similare. Insa, aducand aceste aspecte in clipa prezenta, nu facem altceva decat sa facem din ele obiectul atentiei noastre. Si ce se intampla cand transformam ceva in obiectul atentiei noastre? Ii dam energie. Si ce se intampla cand dam energie unui anumit aspect din viata noastra? Il aducem si mai mult in manifestare. Tu ce aduci in manifestare? Priveste cu atentie la viata ta, observa si afla pe ce pozitie te afli. Cand stii unde esti, stii ce ai de facut in continuare, chiar daca descoperi ca nu este o situatie cu totul si cu totul fericita.

  Si atunci ce sa facem cu trecutul nostru? Sa il ingropam? Sa il dam la o parte? Nu, pentru ca oricum nu putem face acest lucru nici daca am vrea. Trecutul face parte din noi si fie ca il constientizam fie ca nu. Acesta a generat o serie de programe care lucreaza inauntrul nostru, avand impact asupra realitatii pe care o traim. Ceea ce putem, insa, sa facem, este sa schimbam modul in care ne uitam la el. Trecutul nu reprezinta decat o serie de experiente cu care ne-am confruntat pentru a evolua si pentru a ne cunoaste, pentru a ne cizela, pentru a ne maturiza, pentru a creste si pentru a Deveni. Cand il privim prin astfel de lentile, totul se transforma, pentru ca in loc de negativitate, incepem sa ii vedem lectiile si automat Darurile. Acest mod de a privi catre trecut aduce cu sine o detensionare, o slabire a rezistentei si ne deschide calea catre acceptare. Acceptandu-ne trecutul, ne impacam cu noi insine si cu propria experienta de viata. Din acest punct, din punctul in care ne-am impacat cu propriul nostru trecut si in care am reusit sa ii vedem darurile care ne-au ajutat sa ne „imbogatim” in experienta si cunoastere, de aici putem incepe sa ne re-inventam de o maniera sanatoasa. Ajunsi in acest punct incepem sa respiram libertatea.

  Daca vrei sa te eliberezi de trecut, este necesar sa il accepti si sa ii intelegi Sensul, nicidecum sa incerci sa il stergi, pentru ca nu vei putea niciodata sa faci acest lucru.

  Oamenii au tendinta ori sa traiasca preponderent in trecut, sufocand astfel potentialul clipei prezente, ori sa isi doreasca sa il anuleze complet crezand ca „uitarea” este posibila si ca le poate aduce cumva o alinare. Acceptarea trecutului si a darurilor sale, reprezinta insa o cale de echilibru ce aduce cu sine eliberarea reala.

  Este esential sa te eliberezi de trecut, pentru ca este esential sa te poti conecta complet la clipa prezenta, acolo unde se afla intreaga ta putere de manifestare, dar nu te poti elibera realmente decat acceptandu-l si descoperind ce anume ti-a adus pozitiv la nivel de cunoastere, ce anume ai invatat, ce anume ai inteles, ce anume ai integrat datorita acelor experiente.

  Sigur ca nu este intotdeauna usor, sigur ca poti spune „usor de spus, greu de facut!”, dar realitatea este ca depinde numai de tine in ce fel vrei sa iti continui viata. Continuand sa retraiesti traumele sau experientele negative din trecut, nu faci altceva decat sa le readuci in manifestare sub diverse forme. Pana cand? Pana cand te vei hotara sa iti schimbi perspectiva, sa privesti la acestea de o maniera constructiva. Atunci toata durerea se topeste intr-o mare de intelegere, atunci toate temerile se transforma in constientizarea faptului ca toate acele aspecte negative nu trebuie sa se repete odata ce le-ai inteles Sensul lor pe calea evolutiei tale.

  Trecutul reprezinta un instrument fabulos de cunoastere. Depinde cum il folosesti. Acesta este un rezervor nepretuit de experiente si sensul oricarei experiente, de orice natura, este propria noastra evolutie.

  Atunci cand ne justificam nereusitele din prezent prin readucerea in discutie a trecutului, atunci cand spunem „pai da dar nu pot face asta pentru ca in trecut mi s-a intamplat x si y situatie care m-a speriat sau care m-a indurerat”, inseamna ca inca nu am inteles Sensul acelor experiente, inseamna ca este posibil ca ele sa se repete iar si iar, pana ajungem sa le culegem seva cunoasterii pe care o poarta cu sine.

  Este doar alegerea ta, modul in care vrei sa folosesti amprentele trecutului. Poti sa le folosesti pentru a iti imbogati clipa prezenta, pentru a trai clipa de Acum de o maniera mult mai matura, cu mult mai multa intelegere si claritate asupra a Ceea ce Este, sau le poti folosi pentru a iti sabota potentialul si puterea de manifestare a ceea ce Esti cu Adevarat in momentul Prezent.

  Trebuie doar sa Decizi si, fie ca esti constient, fie ca nu, tu defapt Decizi in fiecare clipa in ce culori iti desenezi viata.

   De reflectat…

   Intotdeauna, cu drag!