•  Navigation
 • Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

 • Scormonind printre rafturile librariilor capitalei, acum ceva vreme, mi-au picat ochii pe titlul unei carti pe care o recomand cu caldura mamicilor, taticilor sau viitorilor parinti care doresc sa mai afle cate un pont util pentru cresterea micutilor nazdravani ce le aduc lumina in viata.
  In „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, autorii Gary Chapman si Ross Campbell construiesc o schema simpla a principalelor modalitati prin care copii cer si ofera iubire. Aceasta scema a limbajelor iubirii se dezvolta in jurul unei idei centrale: aceea ca fiecare copil are un asa numit „rezervor de iubire” (lucru valabil, defapt, pentru toti oamenii indiferent de varsta) despre care afirma ca este necesar sa fie plin in permanenta pentru ca dezvoltarea micutilor sa fie una armonioasa. Autorii reusesc sa aduca ideea de „disciplina” la o acceptiune mult mai echilibrata, ajutand cititorul-parinte sau viitor-parinte, sa inteleaga ca „iubirea” este un element care trebuie sa preceada si sa insoteasca, tot timpul, orice fel de observatie adusa micutilor, orice fel de incercare de disciplinare, orice fel de incercare de a le directiona viata. Acolo une iubirea nu este manifestata si unde „rezervorul de iubire” al copilului nu este plin, apar problemele care cu timpul pot capata proportii. Intr-o lume in care spunem ca ne dorim sa evoluam si sa trecem la o noua paradigma, una mai luminoasa si mai inteleapta, aceste intelegeri in ceea ce priveste comportamentul si modul de abordare al relatiilor noastre cu proprii copii este esential pentru ca acestia sunt cei ce vor forma lumea de maine. Daca pana acum am experimentat o societate in care cearta, disciplina dura si uneori chiar si bataia, au reprezentat mijloace si instrumente folosite in cresterea copiilor, a venit momentul sa intelegem si sa recunoastem ca toate acestea au dus la aparitia unei serii intregi de probleme precum: aparitia sentimentului de vinovatie, comportamentul recalcitrant, pierderea stimei de sine si alte asemenea pe care copii au continuat, mai apoi, sa le exprime si din postura de adult, uneori chiar amplificate odata cu trecerea timpului. Rezultatul: societatea de astazi.
  Daca insa ne dorim sa trecem pragul unui Nou Pamant, este absolut necesar sa aducem din nou IUBIREA in peisaj. Sa ii recunoastem rolul si importanta, mai ales atunci cand vorbim de copii. Intr-adevar, copii au nevoie de indrumare din partea noastra iar noi avem rolul de a ii sustine in propria lor dezvoltare. Uneori sunt nazdravani, daca nu chiar foarte nazdravani, par a devia de la drumul drept si simtim nevoia sa ii „disciplinam” pentru a ii readuce pe calea cea buna. Insa, primul lucru pe care trebuie sa il facem, inainte de toate, inainte de orice povata, inainte de orice observatie, este sa verificam daca, copilul nostru, are acel „rezervor de iubire” plin. De ce? Va las sa descoperiti singuri in paginile acestei carti minunate.
  Veti descoperi aici caracteristicile celor cateva tipuri de limbaje prin care copii isi exprima iubirea (timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile cu sens, serviciile sau mângâierile fizice) si le veti putea apoi identifica in viata dumneavoastra reala. Acest exercitiu este cu adevarat util, pentru ca identificand limbajul de iubire predominant al copilului dumneavoastra, automat veti reusi sa comunicati mai usor si mai eficient pentru ca veti vorbi pe limba lui.
  Personal, din aceasta lectura, am avut de castigat enorm: idei, ponturi, aspecte foarte fine de care sa pot tine cont, pe cat posibil, in relatia parinte-copil, toate acestea ajutandu-ma sa fac inca un pas pe calea Armoniei si a Zambetului.
  Lectura placuta!

  978-606-588-121-1_5  http://www.curteaveche.ro/cele-cinci-limbaje-de-iubire-ale-copiilor-editia-a-iv-a.html

  sau

  http://ro.scribd.com/doc/10322648/Cele-5-Limbaje-de-Iubire-Ale-Copiilor