•  Navigation
 • Comportamentul asertiv: respecta-ti nevoile, sentimentele si aspiratiile!

 • Comportamentul asertiv reprezinta cea mai echilibrata si corecta expresie a egoului propriu.

  Atunci cand egoul este anihilat total, intri automat pe o panta a frustrarilor, a capului plecat, a tradarii de sine. Cand, in schimb, egoul este exagerat de mare, devii agresiv, mandru si din dorinta de a te impune ranesti in stanga si in dreapta, sau daca nu ranesti, oricum nu tii cont, de o maniera sincera si profunda, de nevoile si drepturile celor din jurul tau.

  De cele mai multe ori, viata ne pune pe rand in ambele ipostaze. Sunt perioade in viata, in care, din motive de supravietuire esti nevoit sa pleci capul in fata cuiva. Nu ai cum sa faci altfel. Viata ta, supravietuirea ta financiara sau afectiva depinde sau pare sa depinda de acea persoana. Si atunci iti inghiti respectul de sine si anihilezi in totalitate egoul. Atunci intelegi ce aduce cu sine trairea acestei atitudini: intelegi ca o astfel de abordare a vietii iti provoaca o acumulare de frustrari si nemultumiri care pot determina, in cele din urma, o explozie, o exteriorizare exagerata a ceea ce ai reprimat sau, in unele cazuri, o desconsiderare a propriei persoane si o pierdere aproape totala a increderii in sine. Este o experienta ca oricare alta. Negativa in aparenta. Dar aducatoare de intelegeri, atunci cand inveti sa privesti la viata ca la o oportunitate de invatare continua.

  Alteori te afli tu, in pozitia celui in mainile caruia se afla painea si cutitul. Acum poti fi tu si incepi sa te comporti ca atare, dar se poate intampla sa intreci masura. Adica sa fii tu, asa cum esti (ceea ce este un lucru bun), nerespectand libertatea celuilalt de a fi asa cum este (ceea ce reprezinta o incalcare a drepturilor naturale ale fiecaruia). In acest caz poti deveni egoist, in adevaratul sens al cuvantului, orb la necesitatile si trairile semenilor tai, inchistat in propriile conceptii rigide pe care incerci cu tot dinadinsul sa le impui in jurul tau. Devii superior, agresiv, atotstiutor, lovesti, uiti ce este aceea compasiune, uiti ce este acela respect. Si aceasta este o experienta ca oricare alta, aducatoare de invatare. Pentru ca in cele din urma, risti sa ramai singur sau sa simti in interiorul tau energia frustrarilor celor care te inconjoara si de a caror libertate si drept de a fi, ai uitat.

  Comportamentul asertiv, in schimb, ne invata echilibrul intre cele doua. Nu putem renunta total la ego, pentru ca daca face parte din ceea ce suntem, ni s-a dat cu un scop. Prin ego operam in lumea materiala in care ne-am incarnat si in care traim zi de zi. El este legat de minte, traind si actionand prin prisma experientelor de viata si a convingerilor derivate din acestea. Daca il dam laoparte, incetam sa mai traim in aceasta viata (metaforic vorbind, pentru ca nu murim la propriu :)). Si atunci, daca acest „ego” este un instrument care ne-a fost dat pentru a il folosi in lumea manifesta, inseamna doar ca trebuie sa invatam cum sa il utilizam in mod benefic si echilibrat pentru propria noastra dezvoltare, liniste si bucurie interioara.

  Este important sa stii cine esti, sa intelegi ca oricine ai fi si oriunde te-ai afla, oricare ti-ar fi statutul social sau situatia financiara, numele, varsta sau profesia, tu esti important. Esti important pentru ca esti Creatie Divina. Ceea ce traiesti acum, este doar un rol si acest rol nu este esenta ta.

  Daca ai inteles ca esti important, intelegi si de ce este esential sa te respecti. Corpul tau este un templu, este un vehicol ce ti-a fost incredintat pentru a te putea manifesta in viata. Ai nevoie de el, este unul dintre instrumentele evolutiei tale. In momentul in care nu il respecti, in momentul in care iti bati joc de el nu numai fizic, ci si emotional (frustrari, depresii, tristeti, frici), pentru ca intotdeauna emotiile au repercusiuni asupra fizicului, in momentul acela atentezi la acest vehicol, la acest instrument care ti-a fost daruit la nastere din iubire. Pentru a nu te trada pe tine insuti este nevoie sa inveti sa iti respecti si sa iti exprimi in mod echilibrat nevoile, sentimentele si aspiratiile.

  Secretul sau, daca vreti, cheia unui comportament de tip asertiv consta in atingerea unui calm interior. Asertivitatea exprimata in mod fortat, se vede si nu va avea efectul dorit. Este necesar sa duci, in prealabil, o munca de impacare cu tine insuti, sa iti recapeti increderea in propriile tale forte, dar in acelasi timp sa te impaci cu propria ta viata si sa iti asumi responsabilitatea pentru propria experienta. De ce? Pentru ca in felul acesta, vei inceta sa mai invinovatesti pe altii pentru propriile esecuri si dintr-o pozitie de calm interior iti poti formula cererile de o cu totul alta maniera.

  Altfel spus, devenind o persoana calma si echilibrata in interior, degrevezi cererile tale si mesajele pe care le transmiti in exterior, de o puternica traire emotionala negativa. Aceasta emotie negativa, atata timp cat insoteste mesajul, este perceputa de catre interlocutorii tai. Ei nu se vor putea deschide si vor avea o reactie de escapada sau autoaparare.

  Nu spun ca un comportament asertiv garanteaza intotdeauna succesul comunicarii propriilor nevoi, si spun asta din doua motive: in primul rand s-ar putea sa crezi ca esti echilibrat si destul de calm, dar sa nu fii cahiar asa in realitate si, in acest caz, acea emotie inconstienta va acompania mesajele tale producand in consecinta anumite efecte, in al doilea rand, exista persoane care au inca atatea probleme nerezolvate cu ei insisi, incat chiar si atunci cand comunici cu ei in mod detasat, calm, neutru, asertiv, acestia se simt agresati sau atacati. In acest al doilea caz, nu avem mare lucru de facut. Nu putem decat sa acceptam ca exista si asemenea situatii si ca fac parte din viata.

  In concluzie, pentru a iti putea comunica cu calm si detasare propriile nevoi, dorinte, opinii si aspiratii (uneori chiar si critici pe care le consideri constructive) este necesar sa: nu suferi de lipsa de incredere in tine, sa nu fii o persoana anxioasa, sa nu iti fie teama ca vei fi judecat, sa nu ai frica de a fi respins sau vulnerabil, cu alte cuvinte sa fii un om echilibrat, linistit si deschis care nu incearca sa se impuna fata de ceilalti peste vointa lor, dar in acelasi timp isi exprima propriile nevoi in mod ferm si deschis, stiind ca are dreptul innascut de a tine cont de ele si de a si le onora.

  Foarte putini oameni pot deveni asertivi peste noapte. Aceasta este o stare de a fi care se exerseaza si se obtine, se integreaza pe parcurs. Interactionand cu semenii tai, inveti subtilitatile asertivitatii. Incepi sa observi cand, incercand sa iesi dintr-o stare de pasivitate, risti sa o faci prea brusc, trecand in tabara agresivitatii. Incepi sa intelegi cum este acea senzatie de a transmite un mesaj fara incarcatura emotionala. Incepi sa intelegi cand incepi sa incalci drepturile celorlalti si cand este cazul sa le afirmi pe ale tale. Inveti, intelegi si iarasi inveti.

  Este un efort care merita, este un comportament care ne aduce multe multe beneficii si liniste reala in viata, echilibru si armonie interioara si exterioara.

  Cu drag!