•  Navigation
 • De ce uneori nu functioneaza autosugestia!

 • Autosugestia reprezinta unul dintre instrumentele de reprogramare mentala pe care le avem la dispozitie pentru a rescrie o serie de retele neuronale din creierul nostru.

  Este o tehnica usor de folosit si in principiu la indemana oricui. Insa, ca orice alta tehnica, pentru unii functioneaza iar pentru altii nu. Daca faci parte dintre cei care au incercat sa o puna in practica iar rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor, nu inseamna neaparat ca acest instrument nu este bun in sine.  El pote sa nu functioneze dint-o serie de cauze si anume:

  –          Lipsa de consecventa: daca ai practicat o saptamana, nu este de ajuns. Daca ai practicat o luna, doua dar cu mari intreruperi si de o maniera total neregulata, iarasi nu este de ajuns. Reprogramarea mentala este posibila, dar gandeste-te ca actualele convingeri nu s-a instalat in subconstientul tau cu una cu doua. Negativismul actual ti-a fost serivit pana acum cu o constanta uluitoare prin: programe TV si radiofonice de fiecare zi, contactul cu diverse aspecte ale societatii in care aceste mentalitati limitatoare se manifesta din plin, de catre scoala, familie, cunostinte, ziare etc…

  Asta nu inseamna ca iti va lua o viata sa rescrii aceste programe, dar nici cateva zile sau cateva luni de lucru lipsite de constanta. Incearca sa lucrezi pe o serie de convingeri, constant, macar pe o perioada de 21 de zile.

  –          Repetarea automata a afirmatiilor: atunci cand doresti sa folosesti autosugestia, nu inseamna sa repeti in mod automat, la nesfarsit aceeasi afirmatie. Este posibil sa aiba si acest tip de abordare un oarecare efect, dar noi vrem un rezultat real si care sa dureze in timp. In acest caz priveste putin la procesul prin care ti-au fost implantate actualele convingeri.

  Mai toate programele TV laseaza mesajele negaive intr-o maniera care creeaza o anumita emotie. Aceste mesaje sunt insotite de: sunete, imagini si de o poveste cu impact emotional.

  La fel si convingerile pe care le-ai acumulat din experientele tale de viata. O experienta, de asemenea, contine sunete, imagini si o anumita incarcatura emotionala.

  Cu cat impactul emotional este mai mare, cu atat convingerea derivata din acea experienta va sapa un “sant mai adanc in mintea ta”, devenind mai puternica.

  Asadar, lucrati nu doar la nivel verbal, ci folositi-va cat mai multe simturi si mai ales creati inauntrul vostru o emotie pe care sa o amplificati.

  Sa zicem ca vreti sa va schimbati convingerea ca sunteti mici si fara valoare. Sa zicem ca doriti sa inlocuiti acest program cu ideea ca sunteti o fiinta minunata care merita sa fie fericita. Repetarea acestei propozitii de o maniera automata nu ste de ajuns. Incercati sa aduceti completari mesajului: puneti o muzica relaxanta si placuta, aprindeti un betisor parfumat, zambiti, incercati sa intelegeti si sa simtiti ce inseamna sa fii „o fiinta minunata care merita sa fie fericita”, contemplati acesta idee, intrati inauntrul ei, simtiti-o in fiecare celula, transformati-o intr-o emotie si amplificati aceasta emotie. Ramaneti inauntrul emotiei si de aici rostiti afirmatia de cate ori simtiti ca este nevoie.

  Dupa ce ati exersat indeajuns de mult in acest fel, in acest cadru placut care sa amplifice noua traire, incercati sa repetati afirmatia activand si emotia aferenta intr-un mediu pragmatic (la serviciu, de pilda) si apoi, de ce nu, in momentul in care traiti o situatie neplacuta. Integrati astfel, aceasta noua viziune, complet, in viata dumneavoastra.

  O convingere este de multe ori strans legata de alte convingeri: sa spunem depilda ca vrei sa inlocuiesti o anumita credinta limitatoare. Inainte sa te apuci de treaba, ar fi bine sa te analizezi putin si sa observi daca acea convingere nu este cumva foarte strans legata de alte credinte care, daca nu sunt si ele schimbate, pot continua sa te saboteze din umbra.

  Asadar, ia o foaie de hartie si scrie in centru convingerea pe care vrei sa o schimbi. Apoi traseaza sageti si vezi de care alte convingeri este legata. Observa legatura dintre ele si decide ce credinta mai trebuie inlocuita acum, in asa fel incat sa nu continue sa saboteze schimbarea.

  Vei vedea ca, de multe ori, nu vei avea de rostit o singura afirmatie ci posibil 3, 4 sau chiar 5.

  Starea Alfa: subconstientul absoarbe cel mai bine intr-o stare de relaxare asa ca, la inceput, ar fi bine sa faci aceste exercitii inainte de culcare, cand te afli in stare de unde alfa. Apoi, eventual, afirmatiile insotite de trairile si emotiile aferente, sa fie repetate dimineata, inainte sa te trezesti complet, atunci cand iarasi, te afli intr-o stare alfa de relaxare. Dar iarasi revin: nu repeta pur si simplu niste propozitii goale ci insoteste-le tot timpul cu o traire si amplifica aceasta traire (daca nu stii cum, imagineaza-ti ca ai in fata ta un buton ca cel de la volumul radio, roteste butonul spre dreapta stiind ca in felul acesta amplifici emotia si simte cum aceasta traire capata proportii)

  Neinvatarea lectiei din spatele convingerii limitatoare: avem posibilitatea de a ne reprograma mintea insa, ce folos sa o reprogramam daca noi nu am invatat si nu am inteles nimic din experientele anterioare. Programele mentale neplacute sau negative pe care le-am purtat cu noi pana acum, au avut si ele un rost. Acestea ne-au adus in diferite situatii de viata din care sa putem invata. Inainte de a sterge acel program, priveste-l, priveste ceea ce ti-a adus, extrage lectia si cunoasterea acumulata din acele experiente, integreaza-o si apoi rescrie programul.

  Lipsa de credinta: daca incepi sa lucrezi cu tine dar nu crezi in rezultat, se numeste profetie autoimplinibila. Este foarte important sa iti dai o sansa in a te schimba, sa iti dai voie sa crezi si sa te lasi purtat de procesul schimbarii.

  Complicat? Eu as spune mai degraba fascinant!

  Cu drag!