•  Navigation
 • De mana cu Frica?

 • Am ajuns la concluzia ca, in prezent, cea mai mare limitare cu care ne confntam si care ne tine inca tintuiti in actuala paradigma este frica. Se spune ca frica este absenta iubirii. Probabi. Ceea ce stiu sigur este ca frica se invata.

  In aceasta lume duala, frica ne ajuta sa supravietuim in conditii de pericol, declansand comportamentul de „lupta sau fugi”. Acesta este rolul sau util, singurul care ar trebui luat in calcul.

  Extinderea fricii la celelalte aspecte ale vietii noastre, nu face decat sa ne limiteze enorm.

  Analizeaza putin si raspunde-ti sincer, cat din ceea ce faci in viata (actiuni, decizii si comportamente) faci din frica de ceva/cineva? Lucrezi de placere sau din frica de a nu avea ce manca sau din ce sa-ti asiguri un trai confortabil? Te comporti tot timpul in mod autentic, te manifesti asa cum esti realmente? Sau adopti anumite comportamente din frica de a nu deranja sau dezamagi, din frica de a fi desconsiderat sau respins? Te deschizi in momentul in care comunici cu ceilalti? Sau eviti sa vorbesti deschis din frica de a nu deveni vulnerabil daca dezvalui prea multe lucruri despre tine? Si lista de intrebari poate continua. Intrebarea finala este: cata satisfactie reala iti aduce o viata traita in felul acesta?

  Ai venit in aceasta viata sa inveti despre tine si din interactiunea ta cu ceilalti, dar cum sa inveti despre tine daca adevaratul tu nu se manifesta, daca ceea ce esti cu adevarat nu exista in manifestare pentru ca nu ii dai voie sa fie si poate ca nu il cunosti cu adevarat nici macar in interiorul tau?

  Frica se invata. Iar drumul catre echilibru si inteleptire trebuie sa treaca mai intai prin eliberarea de frica. Frica este cea mai mare neputinta derivata dintr-un program mental artificial creeat in mintea noastra de catre societate si mediul in care traim. Insa, doar pentru ca in societate aceasta a devenit un lucru atat de raspandit incat pare deja natural, nu inseamna ca este si firesc, nu inseamna ca nu ne putem elibera de aceste temeri, sau macar de o mare parte din ele. Putem. Este o chestiune de intelegere si de alegere personala.

  Degeaba esti un geniu intr-ale informatiei acumulate daca traiesti in frica. Frica te separa de tine insuti si de semenii tai, frica te inchide, te incatuseaza, te priveaza de o gama larga de experiente, frica te chirceste si te insingureaza. Scaldat in frica nu poti iubi, nu te poti bucura cu adevarat, nu poti simti ce inseamna cu adevarat linistea sufleteasca si nu poti radia lumina in jur. Frica paralizeaza, anuleaza, strange si constrange. Si atunci de ce sta ea la baza majoritatii actiunilor semenilor nostri? Din obisnuinta, dintr-o educatie trunchiata si din lipsa intelegerii a ceea ce suntem cu adevarat, la esenta.

  De aceea este important sa intelegem ca suntem mult mai mult decat acest corp fizic si povestea vietii noastre actuale. Acestea conteaza acum, ele reprezinta principalele instrumente de experimentare, dar sunt trecatoare iar noi suntem mult mai mult decat atat. Asta nu inseamna sa nu pretuim experienta actuala. Din contra, este foarte important sa o valorificam, sa o traim cat mai constient pentru ca aceasta ne invata si prin intermediul acesteia evoluam. Insa, in acelati timp, este necesar sa stim ca suntem mult mai mult decat atat. Si chiar suntem. Daca ai nevoie de dovezi, cauta-le, cauta materiale in sprijinul a ceea ce spun si incearca, prin metodele care ti se potrivesc, prin lecturi, contempaltii, meditatii, reflectii, marturii ale unor semeni de-ai tai care au facut un pas inafara granitelor corpului si integreaza tot mai mult aceasta intelegere.

  Tot cei care au trait experiente de calatorie astrala sau moarte clinica, au scapat, in primul rand, de frica. Pentru ca cea mai mare frica din care deriva toate fricile este frica de moarte, de anulare, de anihilare. Cand aceasta dispare, toate fricile dispar sau se diminueaza semnificativ.

  Nu esti limitat la acest corp si nici la o singura viata. Asta nu inseamna sa nu iti iei viata in serios dar nici sa incetezi sa traiesti in mod autentic din frica sfarsitului. Pentru ca atunci, defapt, tu nu traiesti, tu doar supravietuiesti. Atunci tu nu te dezvolti, tu doar te aperi. Ba mai mult, proiectezi aceste frici inafara ta, asupra celorlalti, intretinand o frica colectiva cu iz de temnita careia nu ii putem vedea gratiile.

  Esti o fiinta minunata, drumul devenirii tale este infinit iar viata aceasta este importanta dar reprezinta doar una dintre poteci. Stiind acest lucru, te poti detensiona. Stii ca nu ai nimic de pierdut. Si daca nu ar fi asa, tot nu ai avea nimic de pierdut. Sa ma scuzi, dar pierderea unei masti tinuta pe chip din frica nu reprezinta o pierdere. Aceste intelegeri, integrate cu adevarat atat la nivel cognitiv cat si la nivel de simtire, te ajuta sa te relaxezi si sa iti dai voie sa fii, sa iesi, treptat, de sub jugul fricii si sa te oferi vietii asa cum esti.

  Cand frica dispare, Viata incepe in adevaratul sens al cuvantului…

  Cu drag!