•  Navigation
 • Definitia fericirii

 • Ceea ce ne impiedica sa fim mai fericiti in vietile noastre, ceea ce ne impiedica sa gasim inauntrul nostru acea bucurie autentica care sa se manifeste prin noi de o maniera constanta si neconditionata este tocmai faptul ca dam o definitie fericirii.

  Cu cat definitia pe care tu o dai fericirii este mai precisa, mai rigida, cu cat este mai clara si mai concisa, cu atat fericirea este mai greu de atins si de pastrat, deoarece stabilind criteriile pe baza carora tu poti fi fericit in viata, defapt limitezi fericirea la acele criterii. Ori viata este curgere, este schimbare permanenta si in cadrul acestei schimbari nu ai cum sa pastrezi tot timpul active acele elemente a caror prezenta contribuie la propria ta fericire.

  Daca tu te convingi ca poti fi fericit doar in anumite conditii, iti restrangi singur posibilitatea de a fi fericit. Iti ridici singur limite iar apoi ai impresia ca aceste limite ale propriei fericiri iti sunt impuse de altii, de societate, de provocarile vietii cand, defapt, ele reprezinta bariere interioare autoconstruite. Poate ca viata nu iti ofera tot timpul liniste, oameni minunati in jurul tau, relaxare, confort. Dar, cu siguranta, tu esti cel care s-a autoconvins ca fericirea ta poate sa existe doar in aceste conditii. Ori fericirea si bucuria pot sa existe in orice fel de conditii, atata timp cat invatam sa o gasim in tot mai multe aspecte ale curgerii numite viata. De ce trebuie sa zambim doar daca ne aflam pe un sezlong la malul marii cu un coktail de fructe in mana? De ce nu putem zambi unei flori, bucurandu-ne de frumusetea acesteia. Acesta este doar un exemplu iar in continuare, te las pe tine sa completezi lista, lista cu cele ce te pot face fericit sau bucuros, lista care nu se va termina niciodata pentru ca, in realitate, este infinita.

  Este important sa iti definesti valorile, in viata. Sa intelegi, pe zi ce trece tot mai clar cine esti si pe baza caror valori doresti sa iti construiesti munca, atitudinea, comportamentul tau de zi cu zi. Identificarea valorilor ne clarifica misiunea personala si calea pe care dorim sa pasim in continuare, ne ajuta sa gasim Sensul existentei noastre in aceasta lume manifesta. Dar daca este necesar sa ne definim valorile, in schimb fericirea si bucuria, cele doua elemente-combustibil, benzina de care avem nevoie pentru a merge pe Calea noastra si a ne urma tinta stabilita, Sensul, acestea trebuiesc sa fie ingradite de cat mai putine definitii si criterii. Bucuria poate fi gasita in orice. Si daca inveti sa o gasesti in aproape orice situatie, daca inveti sa faci in asa fel incat ea sa nu mai existe doar in anumite circumstante si sa nu mai depinda atat de mult de propriile tale definitii inventate sau asimilate din conditionarile la care ai fost supus de catre societate, atunci viata ta se va schimba vizibil, trecand de la frustrare la zambet, de la apasare la „starea de fulg”.

  Incearca sa constientizezi aceste definitii pe care le-ai dat fericirii. Daca este nevoie, scrie-le pe o foaie de hartie. Scrie „sunt fericit daca…” si trage diverse sagetele catre diferite situatii care te fac pe tine fericit. Rezultatul va fi propria definitie a fericirii si in acelasi timp, expunerea in clar a propriilor limitari in a fi fericit. Observa cum iti trasezi singur criterii rigide dincolo de care bucuria nu poate exista. Apoi priveste in jurul tau, in tine, pe geam si observa cat mai multe amanunte, nuante, lucruri pentru care, defapt, poti multumi, care sunt aducatoare de frumos si de bucurie. Priveste cerul, norii, florile, vreun personaj simpatic care traverseaza strada, faptul ca esti viu s.a.m.d, canta, danseaza, stramba-te in oglinda sau pur si simplu stai in linistea moale a momentului acolo unde esti si bucura-te de faptul ca traiesti. Ori de cate ori nu esti fericit, adu-ti aminte ca se intampla pentru ca ai dat o definitie personala fericirii dar si pentru ca nu iti dai voie sa faci acele lucruri simple care sa iti aduca fericire. Nu este o tragedie, toti facem aceste „greseli”. Fara sa vrem, toti am definit fericirea si toti traim, de foarte multe ori, cu impresia ca inafara definitiei noastre nu exista decat tristete si nuante de gri. Asa am fost invatati pana acum.

  Dar noi vrem sa schimbam ceva, vrem sa facem un pas inainte. Daca asta este si dorinta ta, atunci incearca, in fiecare zi, sa largesti definitia fericirii tale, sa adaugi tot mai multe elemente care iti pot aduce bucurie. Facand acest exercitiu zilnic, nu numai ca te vei obisnui in mod automat sa cauti bucuria in fiecare zi (si sa o si gasesti), dar intr-un final, vei ajunge la concluzia miraculoasa ca definitia fericirii este insasi viata!!!

  Cu drag 🙂