•  Navigation
 • Directiile lui POTI

 • Traim intr-o lume duala si din aceasta cauza si potentialul nostru are posibilitati de utilizare la fel de duale.

  Sa ma explic. Atunci cand pacientii intra in cabinetul lui Richard Bandler (creatorul NLP-ului) si il informeaza cu privire la problemele lor, acesta ii atentioneaza in mod haios asupra unui aspect pe care ei, cu siguranta,  nu il iau in calcul si anume: depui un efort la fel de mare pentru a crea problema cu pricina si pentru a te mentine in interiorul sau, precum efortul pe care ar trebui sa il depui pentru a nu iti mai crea probleme si a trai o viata linistita si plina de bucurie. Cu alte cuvinte, cand cineva ii spune ”-sunt deprimat!”, Bandler ii raspunde cu entuziasm in glas: „- bravo, esti genial, ai reusit sa iti creezi aceasta stare si chiar sa o mentii, cum ai reusit?!”. La inceput, persoana este descumpanita de raspuns, insa, la o analiza mai profunda, ne dam seama ca observatia are un fundament real.

  Intr-adevar, fie ca esti deprimat sau manios, apatic sau plictisit, fie ca esti linistit sau bucuros, fericit sau dezinvolt, indiferent de ipostaza pe care o manifesti un lucru este cert: tu POTI sa iti creezi acea ipostaza si reusesti sa o menti. Deci, oricum ai intoarce-o, tu POTI.

  Este falsa impresia ca a iti castiga bucuria este mult mai greu decat a te mentine intr-o stare de permanenta deprimare, frica si victimizare. Ia gandeste-te cat efort si cata energie presupune perpetuarea acestor stari in interiorul propriei tale fiinte? Ti se pare putin sa sustii si sa te confrunti zilnic cu propriul tau tumult interior? Cu zona ta de umbra ne-exprimata sau cu reactiile celor din jur care vin ca raspuns la exprimarea acestor stari? Ti se pare usor sa suferi? Ti se pare usor sa sustii senzatia de vinovatie sau ura? Ti se pare usor sa traiesti cu consecintele vadite, din lumea manifesta, a acestor stari? Probabil, cu conditia sa nu fiti oarecum mazochisti, veti raspunde ca NU. Si atunci, odata ce ati constientizat cat efort depuneti pentru a va sustine propria traire mlastinoasa, nu puteti oare, sa folositi acelasi potential, acelasi geniu interior pentru a crea si a sustine o stare interioara benefica? Mai mult ca sigur ca DA.

  Castigarea sau atingerea unei stari de liniste si bucurie interioara presupune, probabil, la inceput un anumit efort, dar acesta este acelasi cu efortul depus pentru a va mentine agitati si nefericiti. Cu nefericirea, insa ne-am obisnuit, atata tot, e doar o chestiune de obisnuinta. E vremea sa o schimbi si sa intelegi ca poti folosi acelasi „POT” pentru a directiona propria energie in directii mult mai placute.

  Inlocuieste deci urmatoarele expresii:

  -„sunt deprimat”, „sunt manios”, „sunt plictisit”, „sunt victima”, „sunt nefericit” etc…

  Cu

  -„imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de deprimare: POT sa fiu deprimat si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de manie: POT sa fiu manios si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de plictiseala: POT sa fiu plictisit si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de victimizare: POT sa ma simt o victima si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de nefericire: POT sa fiu nefericit si o fac!”

  Ce rezulta din acest exercitiu? Ca noi insine, alegem cumva, chiar daca la nivel inconstient (asta tine de gradul de constientizare al fiecaruia) sa mentinem aceste stari, ca le hranim zilnic cu energia potentialului propriu si ca PUTEM sa facem acest lucru si chiar il facem.

  Haideti acum sa inlocuim cateva dintre stari si sa spunem:

  -„imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de fericire: POT sa fiu fericit si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de linistit: POT sa fiu linistit si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de atentie: POT sa fiu atent si o fac!”, „imi folosesc propria energie pentru a imi mentine starea de curiozitate: POT sa fiu curios si fascinat si o fac!”

  Ce se schimba? In cazul in care ne folosim, ACELASI POTENTIAL utilizat anterior pentru a hrani o serie de stari negative, pentru a hrani alt tip de stari? Cum se schima starea ta interioara? Ce directie ia viata ta? Cum interactionezi cu cei din jurul tau si cata implinire interioara capeti din aceasta schimbare de directie?

  Totul este doar o chestiune de alegere si nicidecum de POTENTIAL. Cel deprimat, poate la fel de bine sa devina un om fericit doar alegand sa isi foloseasca acelasi potential intr-o noua directie.

  Alegeri inspirate, va urez!