•  Navigation
  • Divizarea interioara, o sursa de suferinta si tensiune in viata noastra

  • La esenta, tu esti totalitate, intreg, insa pana nu iti reamintesti si experimentezi starea de esenta, interiorul tau ramane divizat. Inauntrul tau exista o multitudine de Eu-ri, chiar daca tu te percepi ca fiind o singura persoana. In realitate porti inauntrul tau o multitudine de personalitati sau masti pe care le tot schimbi in functie de mediu, de stare si de cei cu care relationezi intr-un anumit moment. Dimineata esti intr-un fel, apoi starea ta interioara se schimba si pentru ca te identifici cu ea, la serviciu devii un altul. Cu unii colegi porti o anumita masca si cand vine vorba de sef, convingerile si emotiile personale, cu care din nou te identifici excesiv, iti schimba din nou masca. Atunci cand te afli in prezenta copiilor tai, alte convingeri care tin de prezent si trecut, de ideea de educatie si poate de teama de viitor creaza o alta masca si tot asa. Pe parcursul unei zile, pe parcursul unei luni, unui an, pe parcursul vietii, tu schimbi intr-una o multitudine de masti cu care te identifici in anumite situatii. De aceea inauntrul tau exista diviziune si diviziunea interioara, co-existenta acestor nenumarate Eu-ri creeaza conflict, tensiune.

    Starea de liniste autentica nu poate sa apara decat atunci cand toate aceste Eu-ri se estompeaza si fiinta ta devine un intreg, atunci totul se armonizeaza, emotiile, convingerile pot continua sa existe insa tu, fiind conectat in permanenta la Centrul Fiintei tale, nu te mai identifici cu acestea, ele nu mai devin un Eu al tau ci pur si simplu se manifesta ca experienta a constiintei, experienta trecatoare pe care o traiesti din starea de martor. Le simti dar nu te afecteaza, actionezi, dar dintr-o pozitie de claritate, pentru ca fiinta ta e Una, este plenara, este constienta ca e constiinta si nu costum, nu rol. In societate, in scoala, in familie nu ni s-a pus aceasta problema. Multimea de Eu-ri care isi joaca pe rand rolurile in viata individului aproape ca este considerata o normalitate si abia in cazurile in care aceasta diviziune interioara devine extrem de accentuata, abia atunci este numita patologie sau sindromul personalitatii multiple. Dar daca privim atent, cu totii suferim intr-o masura mai mare sau mai mica de acest sindrom, cu totii avem o sumedenie de personalitati in functie de situatie. Identificarea pregnanta cu mintea si nu cu esenta noastra, creaza aceasta stare de fapt. Mintea nu poate ramane o constanta prin insasi natura sa. Mintea reprezinta o adunatura de ganduri care creaza o serie de emotii sau stari. Gandurile sunt schimbatoare si la fel si starile aferente lor. In functie de aceste ganduri si stari cu care ne identificam, personalitatea noastra capata alte si alte nuante. Acest lucru nu este in sine negativ, in principiu este doar o experienta, reprezinta experienta noastra in plan fizic pe care am ales sa o traim, insa aduce suferinta, conflict si divizare atata timp cat, repet, noi ne identificam complet cu aceasta, atata timp cat credem ca suntem doar aceste ganduri si emotii, atata timp cat ne reducem fiinta la acest cumul de experiente.

    Observa-te pe parcursul unei zile. Opreste-te din a trai pe pilot automat si observa cum Eu-rile tale, starile interioare si comportamentele, cum personalitatea ta se schimba in permanenta. Este extrem de important acest exercitiu pentru ca ajungi sa iti constientizezi divizarea interioara, identificarea cu rolurile si tu nu esti doar un rol. Multi ar numi asta flexibilitate, dar din pozitia unor persoane care nu si-au descoperit inca adevarata natura, acestia nu fac altceva decat sa se minta pe ei insisi, fara a avea aceasta intentie, desigur. Flexibilitatea este buna si indicata chiar, benefica, dar numai in cazul in care reusim sa ne si detasam de rol, de masca, de stari, in momentul in care reusim sa devenim observatori si viata noastra nu mai este condusa si nu mai sufera de pe urma acestor stari schimbatoare. Atunci devenim cu adevarat flexibili pentru ca, ancorati puternic in Centrul Fiintei noastre, in ceea ce Suntem cu Adevarat, in esenta noastra care este neschimbatoare, eterna, infinita, atunci putem curge prin viata ca un rau, liberi, flexibili, fluizi, fara a opune rezistenta, fara a suferi, fara a ne pierde. Devenim asemenea apei. Apa ramane in esenta aceeasi dar poate capata orice forma in functie de vasul sau recipientul in care se revarsa fara a fi afectata de forma sa de moment.

    Observarea si recunoasterea divizarii interioare, recunoasterea faptului ca toate aceste Eu-ri conflictuale si variate care traiesc inauntrul nostru si se exprima prin noi sunt o sursa constanta de tensiune interioara si de comportamente reactive, ne ajuta sa intelegem mai mult ce anume avem de facut. Nimeni altcineva nu poate aduce armonia in fiinta noastra inafara de noi insine si armonia vine odata cu reintregirea fiintei. Atunci cand incetezi sa te mai identifici cu rolurile multiple si iti constientizezi esenta, atunci fiinta ta devine unitara. Cand devii constient de Centru, de Adevarul tau interior, atunci rolurile devin simple experiente si tu poti incepe sa le traiesti altfel. Atunci poti incepe sa te bucuri de viata.

    Cu drag!