•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 3 Motivatorul

 • Concentrati pe prezenta succesului pentru a obtine validarea

  Enneagram type 3 - the Achiever

  Oamenii din aceasta tipologie de personalitate au nevoie sa fie validati pentru a se simti valorosi; ei cauta succesul si vor sa fie admirati. De obicei muncesc mult, sunt competitivi si extrem de concentrati pe atingerea propriilor teluri, fie ca acestea sunt legate de a fi cel mai competitiv agent de vanzari din companie sau cea mai “sexy” femeie din cercul social. De obicei sunt “auto-didacti” si de obicei se gasesc domenii in care ei pot excela astfel incat sa obtina aprobarea exterioara de care au nevoie cu disperare. Tipul trei este competent din punct de vedere social, deseori extrovertit si cateodata carismatic. Ei stiu cum sa se prezinte in fata celorlalti, sunt siguri pe sine, practici si foarte bine directionati. Tipul trei are o gramada de energie si deseori pare sa aiba o atractie deosebita pentru viata in general, lucru pe care ceilalti il gasesc a fi contagios. Sunt persoane care fac foarte usor conexiuni si stiu cum sa urce in ierarhie. In timp ce Tipul trei are tendinta de a reusi in orice domeniu isi folosesc energia, desori le este in secret frica sa fie sau sa devina “ratat”.

  Tipul trei poate avea probleme cu intimitatea. Nevoia lor de a li se valida imaginea deseori ascunde un sentiment profund de rusine in legatura cu cine sunt ei cu adevarat, o rusine de care le este frica in mod inconstient sa nu le fie deconspirata. Tipul trei este generos si placut, insa dificil de cunoscut cu adevarat. Atunci cand sunt nesanatosi, narcisismul lor devine urat si pot deveni reci si nemilosi atunci cand incearca sa isi atinga telurile.

  Pentru ca ideea centrala a fixatiei Tipului trei este necesitatea validarii exterioare, Tipul trei incearca deseori, constient si inconstient sa afiseze o imagine de succes promovata de cultura lui. Tipul trei intra in probleme cand confunda adevarat fericire, care depinde de starea lor interioara cu imaginea fericirii pe care societatea o promoveaza. Daca un Tip trei are o slujba “buna” si un partener “atractiv”, ar putea, printr-o actiune de auto-inselare, care inseamna si auto-tradare, sa ignore vocea interioara care ii spune ca nici slujba si nici partenerul nu ii implinesc dorintele profunde. Chiar si cei mai de “succes” Tip trei, care par sa fie chiar fericiti, deseori au un simt profund de a nu avea niciun scop. 

  Tipul trei se poate identifica gresit atunci cand privesc la caracteristicile superficiale ale personalitatii lor ca indicatori ai tipului din care fac parte. Asadar, de exemplu, un Trei intelectual se poate crede un Tip cinci; un Tip trei dedicat in rolul de mama se poate crede un Tip doi; un Tip trei intr-o pozitie de conducere se poate confunda cu un Opt si asa mai departe. Indiferent de manifestare lor, miezul fixatiei Tipului trei este nevoia profunda de validare exterioara.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type3.php