•  Navigation
 • Esti propriul tau stapan

 • Suntem prea putin obisnuiti sa ne asumam responsabilitatea pentru propriile stari si prea obisnuiti sa dam vina pe orice aspect neplacut al realitatii exterioare. Nu ca de cele mai multe ori nu am avea cele mai intemeiate motive, insa, daca ne bazam propriul echilibru si propria liniste interioara pe ceea ce primim din exterior, atunci avem o problema, in sensul ca ne bazam propriul echilibru pe ceva ce nu vom putea niciodata sa controlam, motiv pentru care vom fi intotdeauna supusi unor conditii externe care ne vor determina gradul de fericire, seninatate si bucurie.

  Avem insa puterea de a ne modela interiorul in asa fel incat cele ce se intampla inafara sa nu ne atinga deloc sau macar sa ne atinga moderat.

  De ce nu am invatat in familie despre aceasta putere? Pentru ca nici parintii nostri nu au stiut ca ea exista. De ce nu am invatat in scoli? Pentru ca actuala societate nu isi doreste echilibru ci oameni cu dezechilibre pe care sa ii poata integra cu usurinta intr-un sistem consumist si superficial pe care sa continue sa il hraneasca.

  Putem insa sa devenim autodidacti si sa ne autoeducam atat pe partea cognitiv mentala, capatand intelegeri tot mai profunde, cat si pe partea emotionala, invatand sa cultivam bucuria interioara, sa ne controlam si sa ne vindecam emotiile.  

  Cu totii ne dorim bunatate, ne dorim iubire, ne dorim armonie si intelegere si pentru ca acestea nu caracterizeaza deocamdata societatea in care traim, suferim si cadem in comportamente si stari deviante. Deviante de la ce? De la esenta noastra profunda. Este neaparat necesar sa intelegem ca bunatatea si iubirea nu trebuie neaparat sa existe acum in aceasta lume ci ele vor deveni tot mai predominante in comportamentul si actiunile noastre, pe masura ce tot mai multi dintre noi, ne vom maturiza emotional si spiritual. Pana atunci, este nevoie sa acceptam lumea asa cum este fara ca aceasta acceptare sa insemne resemnare ci pur si simplu o acceptare care sa nu mai dea nastere la tensiuni majore in interiorul nostru si care sa ne permita o perspectiva obiectiva si relaxata asupra a ceea ce este, perspectiva din care sa putem apoi actiona tot mai benefic si matur atat in ceea ce ne priveste cat si in ceea ce priveste mediul exterior in care dorim sa aducem o schimbare. Insa, este neaparat necesar sa intelegem ca bunatatea, iubirea, armonia, intelepciunea, linistea si echilibrul trebuie neaparat sa inceapa sa fie cultivate de fiecare dintre noi in propria gradina, adica in interior, indiferent de ceea ce ne ofera exteriorul. Bineinteles ca nu este comod, bineinteles ca ar fi fost de preferat sa fie altfel, insa aceasta este realitatea si in aceasta realitate trebuie sa incepem sa devenim mai mult decat suntem acum, in aceasta realitate trebuie sa ne redescoperim din nou adevarata esenta din care sa izvorasca noi comportamente, actiuni, idei si modele despre lume.

  Asa ca nu mai lasa realitatea exterioara sa iti conduca viata. Tu esti soferul propriului tau „autoturism”, al propriei tale vieti, chiar daca pare greu de crezut. Atata tot ca nu ti s-a spus asta cu destul de multa hotarare, nu ai fost invatat, nu ti s-a spus niciodata acest lucru pe un ton destul de convingator. Ti-ai vazut parintii coplesiti de viata si ai „invatat” la nivel subconstient, de la ei, cum sa fii la randul tau coplesit de realitatea exterioara, ti-ai vazut vecinii, profesorii, prietenii vaitandu-se pentru ca „viata e grea” si acestia, fara sa vrea ti-au intarit programe subconstiente care acum te limiteaza si nu te lasa sa intelegi ca poti sa fii fericit, linistit, echilibrat si daca lumea exterioara este asa cum este, ca prin propriul tau echilibru poti deveni exemplu pentru ceilalti, poti incepe sa emani o altfel de vibratie in jur si poti aduce o schimbare cu efect de domino, in timp, bineinteles.

  Am fost si eu acolo, am dat si eu vina pe lume si societate. Poate uneori inca mai fac asta, atunci cand emotiile devin prea puternice, emanand de acolo din subconstient din astfel de programe inradacinate, scrise si rescrise de-a lungul timpului. Da, cu totii avem astfel de programe. Sunt parti din noi pe care, insa, trebuie sa incepem sa le constientizam, sa le acceptam, sa intelegem ca ele au avut un rol dar ca acum, a venit vremea sa le transformam pentru a ne reintoarce la echilibru.

  Ai cedat propria ta putere interioara fara sa vrei si ai pierdut fraiele vietii tale. Revendica-le cu blandete! Aminteste-ti cu blandete ca esti propriul tau stapan. Esti stapanul gandurilor tale, stapanul emotiilor tale, al comportamentelor si manifestarilor tale, al alegerilor propri. Esti stapanul propriei tale gradini interioare pe care o poti transforma in Eden, atata timp cat iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce esti si lucrezi zi de zi la propria ta transformare, cizelare si inteleptire.

  Cu drag!