•  Navigation
 • Exercitiu de incredere

 • Dupa ce am trait ani buni in care autoevaluarea si descoperirea propriei valori au fost subiecte aproape total straine educatiei noastre, traim pe pielea noastra, la un nivel destul de extins, lipsa de incredere in noi insine.

  In ultimul timp s-au scris o gramada de carti motivationale care incearca (si uneori chiar reusesc in unele cazuri) sa readuca individul pe o pozitie de putere asupra propriei vieti, facandu-l sa isi recapete aceasta incredere in propriile forte.

  De cele mai multe ori, insa, am intalnit cazuri (eu insami, am trait aceasta experienta) in care omul citeste, intelege dar nu reuseste cu adevarat sa schimbe ceva in viata lui, la un nivel profund. Nu reuseste sa simta intr-adevar acea incredere in sine si sa o manifeste permanent. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca recapatarea acestei pozitii cere timp si determinare. Imi pare rau sa spun acest lucru. Nu vreau sa absolutizez, insa cu o simpla lectura, cu o intelegere de natura strict cognitiv-mentala si 2-3 exercitii, ceea ce a fost cladit in ani si ani de zile, nu se poate darma intr-un timp fulger. Nu spun nici ca dureaza o viata dar cere determinare si perseverenta si pana la urma se transforma un proces continuu care va continua sa fie cizelat si imbogatit pe durata intregii vieti.

  Daca insa nu iei decizia ferma de a incepe sa crezi in tine, sa inveti sau sa re-inveti sa te autoapreciezi, rezultanta vietii tale va fi mereu aceeasi: vei ramane intr-un con de umbra, dependent de ceilalti, degustator permanent al unei rutine de culoare gri. Cei din jurul tau nu au cum sa faca asta pentru tine si de fiecare data cand le ceri o confirmare a propriei tale valori, daca faci acest lucru din teama si din frica ca ceea ce esti nu este deajuns sau nu este destul de bun, de fiecare data cand ceri aceste confirmari din frica, tot de atatea ori iti reconfirmi la un nivel subconstient „neincrederea in propriile tale forte sau in propria ta valoare”.

  Iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa incepi sa le practici cu constanta pentru recuperarea increderii in tine insuti:

  1. Nu te mai compara cu ceilalti –  pur si simplu inceteaza, de astazi, sa te mai compari cu oricine. Fa asta macar o vreme, atata timp cat iti este necesar ca aceste comparatii sa nu iti mai saboteze tot timpul increderea in propriul potential. Intelege ca fiecare este UNIC si tu esti unic. Suntem particule unice care compun un intreg. Treaba ta este sa iti descoperi propria unicitate, sa o dezvolti si sa contribui cu ea la marele TOT.

  Una dintre citatele mele preferate este cel al lui John Mason care spune: “You were born an original. Don’t die a copy!” (Te-ai nascut un original, nu muri ca o copie!). Iubesc acest mesaj. Il simt atat de adevarat si atat de puternic incat a avut un impact major asupra vietii mele si mi-l amintesc ori de cate ori am tendinta de a ma compara cu ceilalti si a deveni o copie-xerox a cuiva numai pentru ca vad in acel cineva un potential mai mare decat cel pe care il constientizez in propria mea persoana.

  Putem invata de la ceilalti, ii putem aprecia, dar atat pentru ca, in final, fiecare dintre noi este unic si tine minte: unicitatea ta conteaza!… unicitatea ta conteaza!… unicitatea ta conteaza!

  Esti important oriunde te-ai afla si oricine ai fi, esti valoros pentru ca esti o creatie a Sursei, esti unic si unicitatea ta conteaza enorm ca si contributie la intreg. Tine minte aceste lucruri. Reflecteaza la aceste aspecte, contempla-le, integreaza-le, repeta-le pana le simti vibrand in fiinta ta.

   2. Intelege faptul ca a avea incredere in tine nu inseamna sa te convingi ca le stii pe toate si sa ai intotdeauna dreptate ci sa ai curajul de a gresi, de a experimenta, de a TRAI MAREA AVENTURA A VIETII –  cei care au increrede in ei insisi nu se considera nici pe departe perfecti. Scoate-ti asta din cap. Ei stiu foarte bine ca nu sunt perfecti dar au decis sa renunte la frica si sa traiasca. Se accepta asa cum sunt si se ofera lumii, existentei.

  Imprieteneste-te cu tine insuti. Uita-te in oglinda si zambeste-ti. Vorbesc serios. Fa asta, desi pare prostesc. Nu este. De cate ori te-ai privit in ochi? De cate ori, pana acum, ti-ai zambit, de cate ori ti-ai spus „te apreciez!” sau „te iubesc!”? Poate ca ai facut-o cu ceilalti, dar cu tine? Verifica, ce simti fata de tine? Daca simti ca nu esti perfect, imprieteneste-te totusi cu acel „imperfect” din tine. Fii prietenul tau. Gandeste-te: in viata ta, in antourajul tau ai numai prieteni perfecti care le stiu intotdeauna pe toate? Daca da, sa imi scrii un mesaj si sa mi-i prezinti :PJ), dar sunt sigura ca nu este asa. Si atunci, daca pe ei ii acepti si ii iubesti asa cum sunt, cu tine de ce nu procedezi la fel?

  Sa stii intotdeauna ca cei din exterior nu te pot accepta pana nu te accepti tu, deplin, inainte de toate. De ce? Pentru ca neacceptarea ta fata de tine insuti se simte si emana in exterior iar ceilalti o percep si o oglindesc inconstient.

  Da-ti voie sa gresesti! Ai curajul de a fii asa cum esti si de a te manifesta ca atare, unic si imperfect. Asa suntem toti si asa trebuie sa ajungem sa ne acceptam si sa ne iubim. Altfel este plastic!

   3. Cauta in tine si incearca sa iti cunosti propriile valori. Ce anume iti place? Ce anume te face fericit?  – cauta sa intelegi ce anume iti aduce bucuria, ce tip de valori sunt esentiale pentru tine, este extrem de important. Atata timp cat activitatile tale se desfasoara numai in domenii care nu te pasioneaza sau nu te atrag, doar pentru castig material si subzistenta, atunci nu vei straluci niciodata si nu iti vei putea niciodata manifesta si descoperi propria UNICITATE. Propria noastra unicitate iese la iveala cu adevarat atunci cand facem acele lucruri pentru care suntem facuti, care ne fac placere, care sunt inscrise in menirea noastra, in inclinatiile noastre.

  Poate vei spune ca  nu poti face ceea ce iti place din motive practice, pentru ca nu toti au sansa de a practica o meserie care sa reprezinte propria lor pasiune. De acord, dar poti avea hobbyuri. In loc sa privesti stirile incarcate de negativitate sau filmele de duzina de la televizor, in loc sa arzi timpul pretios care ti-a fost adus in dar prin insasi viata ta, poti face acele lucruri care iti sunt dragi cu adevarat. Astfel gasesti mai mult sens in viata, astfel reincepi sa zambesti, vibratia ta creste, unicitatea ta incepe sa se manifeste si increderea in tine devine mai usor de atins si integrat pentru ca deja se creeaza o baza propice pentru o astfel de schimbare pozitiva in propria ta existenta.

   4. Intelege ca POTI, MERITI si esti parte din CREATIA DIVINA  – intelege acest lucru, simte-l si repeta-l pana cand vechea programare nociva care ruleaza in subconstientul tau slabeste si chiar dispare.

  Ai venit pe Pamant pentru a iti trai propria experienta nu pentru a iti fi frica de viata si a te teme constant de ceea ce ea iti ofera. Traieste!

  Cu drag!