•  Navigation
 • Intelepciunea exprimarii emotiilor

 • Exprimarea emotiilor este o parte importanta, daca nu chiar esentiala din procesul nostru de vindecare si de maturizare emotionala. Emotiile reprimate nu duc la nici un rezultat de natura pozitiva. Ele continua sa lucreze in zona noastra de umbra, dirijandu-ne si influentand de acolo curgerea vietii noastre, alegerile, actiunile, comportamentele si deciziile proprii.
  Aceste emotii trebuie vindecate si pentru a le vindeca este nevoie sa le constientizam si totdata sa le exprimam. Insa, este important sa capatam un mod intelept de a lucra cu emotiile. De cele mai multe ori noi punem in aplicare urmatorul traseu: ne confruntam cu o serie de situatii care ne aduc disconfort si nemultumire, nu le exprimam pe parcurs ce apar, acestea se strang inauntrul nostru in rezervorul zonei de umbra si cresc atat in numar cat si intensitate. Astfel ajungem practic la limita insuportabilului si dintr-o data, simtind ca nu le mai putem tine in noi, le exprimam de o maniera exploziva si uneori chiar violenta. Cand in sfarsit facem acest lucru, ne justificam prin ideea ca emotiile trebuie exprimate pentru a fi vindecate.
  Unde gresim in tot acest demers? Pai sa spunem ca ai ajuns deja in faza in care simti nevoia sa „strangi de gat” pe acel cineva care chipurile iti face viata neagra si insuportabila. Ce trebuie sa faci in acest caz? Sa dai curs a ceea ce simti si pentru ca stii ca este bine sa iti exprimi emotiile sa izbucnesti, sa iti manifesti mania si, de ce nu, chiar sa il „strangi de gat” la propriu (exagerez, aici, bineinteles, de dragul exemplificarii)? Aici intervine notiunea de exprimare inteleapta a emotiilor. Da, ai ajuns in punctul in care, nemaisuportand o anumita situatie explodezi si simti nevoia sa exprimi aceasta nemultumire dar pana sa ajungi in acest punct, au exista o serie intreaga de „nemultumiri” mici si marunte pe care nu le-ai exprimat la timpul lor. Ai preferat sa taci, sa ascunzi, poate ca ai vrut sa faci pe plac cuiva si nu ai indraznit sa iti exprimi opinia, poate ca ti-a fost mai comoda atitudinea tacerii sau poate ca pur si simplu ti-a fost frica sa spui ceea ce ai de spus, sa exprimi ceea ce simti in mod deschis. Oricare ar fi motivele tacerii tale, fiecare moment si situatie in care tu nu ti-ai exprimat acele emotii, a mai adaugat putina energie zonei de umbra pana cand aceasta a explodat cu violenta sau, in orice caz, de o maniera impetuoasa.
  Dar de ce sa ajungi aici? Lucrurile devin mult mai simple cand ne dam voie sa le facem pe toate la timpul lor. Evita sa iti amplifici si sa iti alimentezi zona de umbra mai mult decat este necesar intelege importanta de a iti exprima emotiile pe masura ce acestea apar. Poate sa fie incomod pe moment dar si mai incomod este rezultatul exploziei lor atunci cand ele devin prea mari si practic, dau pe afara. Daca traiesti intr-un mediu in care exprimarea emotiilor de o maniera treptata, in momentul in care acestea isi fac aparitia, nu ti se permite, atunci nu te afli intr-un mediu propice pentru propria ta dezvoltare si maturizare. Daca poti, schimba acel mediu sau in imposibilitatea acestei solutii, exprima-ti emotiile intr-un alt mod: prin scris, prin desen, prin dans, vorbind singura in oglinda sau prin orice alt mijloc pe care propria ta imaginatie ti-l pune la dispozitie.
  Nu lasa emotiile sa se acumuleze. Exprima-le, dar fa-o atunci cand ele apar si evita reprimarea acestora. Si nu in ultimul rand, nu uita ca exprimarea lor nu este suficienta. Atunci cand exprimam o emotie, o facem in scopul de a o vindeca. De aceea, ai grija ca exprimarea unor emotii negative sa fie insotita de iertare, auto-iertare, intelegerea cunoasterii pe care ai extras-o din experienta respectiva si a lectiei de viata pe care ai primit-o in dar. Exprima-te pana simti ca ai dat totul afara si apoi incepi procesul de iertare. Aminteste-ti ca toate sunt numai experiente si ca este necesar sa te eliberezi iertand. Iertarea te face sa te simti mai usor si iti face aripile sa creasca. Apoi, intelege: analizeaza la rece, experienta prin care ai trecut si sondeaza-i pliurile, cauta-i partea pozitiva si scrie-o in cartea invataturii tale din aceasta viata.
  Trecand, pe cat posibil, sau macar cat mai des cu putinta, emotiile negative care apar inauntrul tau, prin acest proces, pasesti pe calea unei exprimari constiente a acestora si treci pragul unei maturizari emotionale care iti schimba cu totul modul de abordare a realitatii in care traiesti. In felul acesta, mania nu are timp sa se formeze pentru ca mania are la baza o serie de nemultumiri, neimpliniri si tristeti marunte care in timp o contureaza. Trateaza si exprima acele tristeti pe masura ce ele apar si mania nu se va mai face auzita. Trateaza si exprima acele neintelegeri pe masura ce acestea se ivesc si conflictul major nu va mai prnde forma. Trateaza si exprima acele neimpliniri minore pe care le simti pe parcursul drumului tau in viata si senzatia de gol imens si debusolare nu va mai capata contur.
  Cu drag!