•  Navigation
 • Invatatorilor...! Ce anume emani, ce anume daruiesti?

 • „Poti sa imparti cu ceilalti doar ce ai.

  Daca esti nenorocit, vei imparti nenorocirea ta,

  iar cand doua persoane nefericite sunt impreuna,

  nenorocirea nu este doar dubla ci inmultita la infinit.” OSHO

  “Orbul nu il poate ajuta pe orb. Cei ce bajbaie in intuneric nu le pot arata celorlalti calea spre lumina. Cei care nu cunosc nemurirea nu ii pot ajuta pe altii sa scape de teama de moarte. Cei care nu traiesc total si intens, al caror cantec inca nu vine din suflet, al caror zambet este doar desenat pe buze, nu ii pot ajuta pe altii sa fie autentici si sinceri. Cei care sunt ipocriti si prefacuti nu au cum sa ajute alti oameni sa fie cinstiti. 

  Aceia care nu sunt inca ei insisi, care nu stiu nimic despre ei, nu au nici cea mai mica idee despre individualitatea lor – cei care sunt inca pierduti in personalitatea lor, care este falsa si modelata de societate – nu pot ajuta pe nimeni altcineva sa isi gaseasca individualitatea. Chiar daca au cele mai bune intentii, pur si simplu nu este posibil. 

  Daca flacara vietii tale nu arde, cum ai putea sa aprinzi focul in lampile stinse ale celorlalti. In primul rand tu trebuie sa arzi; abia dupa aceea poti sa ii aprinzi pe altii. Trebuie sa fii rebel ca sa poti raspandi rebeliunea in jurul tau. Daca esti aprins, daca arzi, poti crea un foc salbatic care se va intinde mult peste viziunea ta. Dar mai intai trebuie sa fii in flacari. Un orb conducand un alt orb… misticul Kabir spune ca amandoi vor cadea in fantana, cuvintele sale origilale sunt: “ANDHA ANDHAM THELIA DONO KOOP PADANT” – “Orbul l-a condus pe orb si au cazut amandoi in fantana”. Trebuie sa vezi pentru a il duce pe orb la doctor. Nu exista alata cale. Poti sa imparti cu ceilalti doar ce ai. Daca esti nenorocit, vei imparti nenorocirea ta, iar cand doua persoane nefericite sunt impreuna, nenorocirea nu este doar dubla ci inmultita la infinit. Acelasi lucru este valabil si pentru fericire, pentru rebeliune, pentru toate experientele. Orice iti doresti ca lumea sa fie, in primul rand tu trebuie sa fii modelul. Trebuie sa treci printr-o proba de foc pentru ca, prin propriul exemplu sa iti dovedesti filosofia de viata. Nu poti doar sa pledezi pentru el. Argumentele si ratiunea nu te vor ajuta; numai experienta ta le poate da celorlalti gustul iubirii, al meditatiei, al linistii, al religiozitatii. 

  Nu incerca vreodata sa ajuti pe cineva inainte de a fi experimentat tu insuti pentru ca mai mult il vei incurca. Este deja incurcat. Mostenirea perpetuata de secole a incurcat pe toata lumea. Ar fi dragut din partea ta daca nu ai oferi nici un ajutor, fiindca s-ar putea sa fie periculos; ajutorul tau ar fi foarte riscant pentru celalalt. Intai mergi pe cale, afla unde te duce – numai atunci vei putea tine mainile altora si ii vei putea conduce pe ea. 

  In aceasta lume, este foarte dificil sa comunici. Trebuie sa inveti cum sa iti comunici experientele in asa fel incat ceilalti sa inteleaga exact ceea ce ai vrut sa spui; altfel, se poate ca tu sa crezi ca daruiesti nectar, dar in vietile altora sa se transforme in otrava. Sunt deja foarte otraviti! 

  Ar fi mai bine sa te cureti intai pe tine insuti, sa iti limpezesti ochii pentru a vedea mai bine. Apoi, poate vei fi capabil sa ii ajuti pe altii. Dorinta este buna, dar binele nu se intampla doar din dorinta de bine. Din strabuni se pune ca drumul spre iad este pavat cu bune intentii. Exista milioane de oameni care ajuta cu bune intentii, sfatuindu-i pe altii – fara a isi face griji ca nici macar ei insisi nu isi urmeaza propriile povete. Dar bucuria de a da sfaturi este atat de mare! Cui ii pasa daca eu imi urmez propriile sfaturi sau nu?

  Bucuria de a ii sfatui pe altii este o bucurie foarte subtila, egoista. Cel caruia ii dai sfaturi devine ignorant; tu devii cunoscator. Sfatul este singurul lucru din lume pe care toata lumea il ofera dar nimeni nu il accepta; si este bine ca nu il accepta nimeni, pentru ca este dat de oameni care nu stiu nimic – desi nu exista nici o intentie rea ascunsa in spatele lui. Adu-ti aminte ca sta in firea lucrurilor sa te schimbi in primul rand pe tine daca vrei sa schimbi lumea. Revolutia trebuie sa incepa cu tine. Doar dupa aceea o poti face sa radieze in inimile celorlalti. Dansul trebuie sa te cuprinda intai pe tine iar apoi vei vedea miracolul – si altii au inceput sa danseze asemeni tie

  Dansul este contagios; la fel este di dragostea, la fel recunostinta, religiozitatea, rebeliunea – toate sunt molipsitoare. Asa ca, in primul rand, flacara pe care vrei sa o vezi in ochii celorlalti trebuie sa existe in tine.”

  OSHO – “Compasiunea – suprema inflorire a iubirii”