•  Navigation
 • Negativismul si suferinta isi au radacinile in timpul psihologic

 • De obicei, viitorul este o replica a trecutului. Sunt posibile schimbari superficiale, dar transformarile reale sunt rare si depind de capacitatea voastra de a fi suficient de prezenti pentru a dizolva trecutul cu ajutorul puterii Clipei de Acum. Ceea ce percepeti ca viitor este o parte intrinseca a starii prezente de constiinta. Daca mintea voastra este foarte impovarata de trecut, veti trai aceleasi lucruri. Trecutul insusi se perpetueaza prin lipsa prezentei. Calitatea constiintei voastre in acest moment este ceea ce da forma viitorului – care, desigur, nu poate fi trait decat in Clipa de Acum. 

  Puteti castiga zece milioane de dolari fara ca schimbarea adusa de acest fapt sa fie mai putin superficiala. A iti continua pur si simplu sa aplicati aceleasi tipare conditionate, intr-un cadru mai luxuos. Oamenii au invatat sa divida atomul. In loc sa omoare 10 sau 20 de persoane cu o bata de lemn, acum o persoana poate omora un milion de indivizi doar printr-o apasare de buton. Este aceasta schimbare autentica

  Daca numai calitatea constiintei voastre, in acest moment, determina viitorul, atunci ce anume determina calitatea constiintei voastre? Gradul prezentei voastre. Deci, singurul loc unde este posibila aparitia unei schimbari autentice si unde trecutul poate fi dizolvat este Clipa de Acum. 

  Toate atitudinile negative sunt produse de o acumulare a timpului psihologic si de o negare a prezentului. Disconfortul, anxietatea, tensiunea, stresul, grijile – toate formele de frica – sunt produse de abundenta viitorului si de insuficienta trairii prezentului. Vinovatia, regretul, resentimentele, suferintele, tristetea, amaraciunea si toate formele de lipsa a iertarii sunt produse de abundenta trecutului si de insuficienta prezentei. 

  Cei mai multi oameni descopera ca le este greu sa creada in posibilitatea unei stari de constiinta complet eliberate de orice forma de negativism. Si cu toate acestea, tocmai ea este starea de eliberare despre care ne vorbesc toate invataturile spirituale. Este promisiunea salvarii, nu intr-un viitor iluzoriu, ci chiar acum si aici. 

  Poate ca va va fi greu sa recunoasteti ca timpul este cauza suferintelor sau a problemelor voastre. Credeti ca ele sunt produse de situatii specifice din viata voastra si dintr-un punct de vedere conventional, este adevarat. Dar pana cand nu ati rezolvat principala disfunctie generatoare de probleme a mintii, atasamentul sau fata de trecut si viitor si negarea Clipei de Acum – problemele sunt in realitate interschimbabile. Daca astazi ati indeparta in mod miraculos toate problemele voastre, sau ceea ce percepeti drept cauze ale suferintei sau nefericirii voastre, dar nu ati deveni mai prezent, mai constient, va veti trezi curand cu un set similar de probleme sau motive de suferinta, ca o umbra care va urmeaza oriunde ati merge. In final, exista o singura problema autentica: mintea atasata de timp. 

  Nu exista salvare in timp. Nu va puteti elibera in viitor. Prezenta in Clipa de Acum este cheia libertatii, asa ca nu puteti fi liber decat Acum. 

  Doar aveti impresia ca atentia voastra se afla in prezent, cand defapt ea este complet acaparata de timp. Nu puteti fi si nefericit si tota prezent in Clipa de Acum. Ceea ce considerati “viata” ar trebui mai curand sa se numeasca “situatie de viata”. Este timpul psihologic: trecut si viitor. Anumite lucruri din trecut nu au mers asa cum ati dorit voi. Mai manifestati inca o anumita rezistenta fata de ceea ce s-a intamplat in trecut si acum va impotriviti lucrurilor care exista deja. Speranta este cea care va face sa mergeti inainte dar speranta va face sa va concentrati asupra viitorului si aceasta concentrare continua pe viitor perpetueaza negarea prezentului si, din acest motiv, nefericirea voastra.

  (fragment din Puterea Prezentului, ghid de dezvoltare spirituala – Eckhart Tolle)