•  Navigation
 • Nevoia de a raspunde asteptarilor celuilalt. Intre masca si propria unicitate.

 • De-a lungul interactiunilor mele cu diferite persoane cu care am intrat in contact, dintr-un motiv sau altul, in scop terapeutic sau cu ocazia unor simple conversatii ce treceau dincolo de marginile superficialitatii cotidiene, am cunoscut foarte multe situatii de blocaj relational dar si personal, ce se datorau faptului ca unul dintre cei implicati in respectiva relatie avea ca preocupare majora aceea de a face pe plac celuilalt/celorlalti, sau mai mult, de a raspunde asteptarilor celuilalt/celorlalti.

  De ce acest tip de comportament duce in timp la un blocaj, atat interior cat si manifestat in cadrul relatiei? Simplu: pentru ca exagerand in aceasta directie, ne blocam curgerea personala interioara.

  Ce este mai exact aceasta „curgere interioara” a fiecaruia? Cu totii avem o anumita amprenta personala unica, o vibratie unica cu abilitati, talente, dorinte, preferinte, puncte de vedere care au tendinta permanenta de a se manifesta in exterior. Atunci cand incepem sa ne blocam acest flux vibrational unic sa se manifeste, pentru a imbratisa alte actiuni, comportamente sau moduri de exprimare care nu ne caracterizeaza, dar care sunt menite doar sa raspunda unor asteptari ale mediului exterior, noi ridicam o bariera intre viata si propria noastra fiinta. Ajungem in felul acesta sa purtam diverse masti, in functie de persoana pe care dorim sa o multumim, deseori uitand complet de propria autenticitate (nu vorbesc aici despre faptul ca uitam sa manifestam aceasta autenticitate personala ci despre faptul ca uitam ca ea exista, uitam ca suntem unici… autentci!).

  Noi, insa, nu incetam sa mai fim unici doar pentru ca devenim mai putin (sau deloc) constienti de acest fapt. Unicitatea noastra continua sa existe inauntrul nostru si, ignorata pe termen lung, intra cumva intr-o zona de umbra de unde incepe sa exercite o anumita tensiune care transpare in tot felul de stari sufletesti a caror origine nu o intelegem, traducandu-se in anxietate, neimplinire, lipsa de sens, senzatie de gol, frustrare etc…

  Amprenta ta autentica, vibratia ta unica, tinde si va tinde tot timpul sa se manifeste: e important sa constientizezi foarte bine aceasta stare de fapt si sa stii ca nu poti ignora aceasta tendinta la infinit fara sa simti stari de disconfort acut si fara sa iti creezi blocaje atat in viata cat si in interiorul fiintei tale (blocaje atat la nivel psihologic cat si la nivel energetic ce pot avea, in timp, repercusiuni si asupra sanatatii proprii).

  Sa revenim acum la nevoia de a raspunde asteptarilor celorlalti si sa vedem de unde se naste aceasta necesitate. Dorim sa implinim asteptarile celorlalti pentru ca dorim sa fim apreciati,  recunoscuti. Daca inauntrul nostru avem o lipsa foarte mare de apreciere si autoapreciere, daca nu am fost apreciati in perioada copilariei si de-a lungul vietii si mai ales daca nu am invatat sa ne autoapreciem, atunci vom invata sa cumparam aceasta recunoastere a propriei valori vanzand o masca. In consecinta DA, avem o scuza, o justificare si inca una extrem de plauzibila. Insa, chiar daca este asa, chiar daca stii ca acest comportament incearca sa panseze o rana interioara, iti este el benefic in continuare? Crezi ca daca suntem justificati in acest tip de manifestare, efectele secundare despre care am vorbit mai sus si anume blocajele, starile sufletesti negative, dispar? NU. Cu scuze si fara scuze, aceste efecte negative vor aparea in viata noastra atata timp cat masca pe care o purtam doar pentru a raspunde unor asteptari din exterior, devine prea grea, obturand mare parte din ceea ce suntem cu adevarat.

  Ce este de facut in acest caz?

  1. Recunoaste-ti propria autenticitate, propria UNICITATE. Adu-ti aminte de ea, adu-ti aminte ca reprezinti o frecventa unica venita in aceasta viata pentru a se exprima asa cum este si pentru a evolua pe propriul drum si nu pe un drum impus de ceilalti.

  2. Invata sa te iubesti si sa te apreciezi. Daca nu stii cum, cauta informatii, cauta o mana de ajutor, citeste, mergi la cursuri de dezvoltare personala sau vorbeste cu oameni deschisi catre asa ceva. Nu mai stagna in ne-iubire de sine si in incapacitatea de a iti recunoaste valoarea. Retine: nu esti mai valoros decat aproapele tau, dar esti la fel de valoros ca el, pentru ca esti unic si contributia unicitatii tale la intreg, conteaza.

  3. Da-ti seama ca cei care te iubesc sau te accepta pentru masca pe care o porti, defapt nu te accepta pe tine, cel real si atunci la ce buna aprecierea si acceptarea lor. Lumea e mare si in momentul in care anumite relatii false se destrama, altele reale, sincere si autentice nu vor inceta sa apara, atata timp cat te deschizi spre ele. Si nu uita ca un strop de singuratate, timp pentru tine cu tine, pentru introspectie si reorganizare a propriei vieti nu strica niciodata.

  4. Daca persoanele pentru care te dai la o parte si pe care incerci sa le multumesti cu ardoare sunt parinti sau chiar partenerul de cuplu, iti poate fi mai greu la inceput, pentru ca o eventuala reactie negativa la ceea ce esti cu adevarat este resimtita in mod mai acut, putand aparea senzatii re respingere si abandon. Insa, iarasi, la ce bun sa ni se aprobe o masca, atata timp cat ceea ce suntem cu adevarat zace intr-o zona de umbra din care continua sa faca ravagii atat inauntrul nostru cat si in cadrul relatiei, pentru ca acea tensiune nu va inceta sa transpara intr-un fel sau altul. Asa ca incepe cu pasi mai marunti, daca asa te simti mai in siguranta, dar incepe… sa dai cortina la o parte.

  5. Daca cumva constati ca ceea ce esti dincolo de masca nu este placut, atunci incepe procesul de transformare si reinventeaza-te, educa-te, cunoaste-te si intelege ce anume ai de schimbat si ce anume vrei sa pastrezi. Devino acel om de care in primul rand sa fii tu, in mod real si autentic, multumit, dincolo de parerile celorlalti.

  6. Adu-ti aminte ca ceilalti au, fiecare dintre ei, ca si tine, drumul lor, ca viata ta nu este viata lor si viata lor nu este viata ta. Voi doar va intersectati si ideal ar fi sa fiti capabili sa va alaturati frecventele unice intr-o lucrare armonioasa, nu sa va blocati reciproc manifestarea acestora.

  7. Fa pentru celalalt/ceilalti gesturi frumoase, dar fa-le atunci cand le simti cu adevarat, de pe o pozitie de echilibru, nu pentru a cumpara apreciere.

  Jacques Salome, numeste actul de a te dedica celuilalt doar in scopul de a nu fi respins si pentru a primi recunoasterea propriei valori pe care nu o putem simti singuri: „iubiri compensatorii.

  „Iubirile compensatorii se traiesc ca o imensa mistificare a relatiei. Oricate eforturi s-ar face, oricate atentii s-ar acorda, acestea vor sfarsi in impasuri, in funduri de sac relationale. Toate resursele de comunicare (…) se vor spulbera, vor sfarsi in simple amagiri, pentru ca isi gresesc tinta.”

  Daca un „te iubesc” este urmat de un „daca”, ganditi-va bine. Daca „imi placi” este urmat, de asemenea de o conditionare, din nou, ganditi-va bine daca doriti sau nu sa fiti iubiti sau sa fiti placuti in acest fel.

  Nu exista „te iubesc daca, exista doar „te iubesc”; nu exista „te plac/te accept/te apreciez daca”, exista doar, pur si simplu „te plac/te accept/te apreciez”.

  Sigur ca este important sa lucram cu noi insine si sa ne cizelam, sa devenim mai buni, mai rotunzi, mai plini, sa ajungem sa emanam o vibratie mai inalta care, automat va aduce cu sine si mai multa apreciere din mediul exterior, dar acest lucru nu se va intampla atata timp cat vom sta ascunsi dupa o masca grea si imensa care nu ne permite sa ne descoperim realmente si sa manifestam ceea ce suntem.

  Asadar ignorarea si ascunderea propriei unicitati si deghizarea in Fat Frumos/Ileana Cosanzeana doar pentru a raspunde asteptarilor celorlalti de la care sa cumparam apreciere/iubire dauneaza grav evolutiei personale, duce la blocaje interioare, blocaje relationale si poate aduce, in timp, si probleme la nivel de sanatate. De aceea, incearca sa te eliberezi, pe cat posibil de masca si sa incepe sa mainfesti adevaratul tau eu, iar daca ceea ce esti nu iti place, re-inventeaza-te, incepe un proces real si matur de transformare interioara, devino acel om de care poti fi multumit in ciuda oricarei opinii venite din exterior.

   

  Cu drag!