•  Navigation
 • Presupozitii NLP – Partea I

 • Intr-o lume complexa, supusa subiectivitatii este greu, daca nu aproape imposibil sa vorbim despre adevaruri absolute. Ori de cate ori credem ca am ajuns la o concluzie, la o convingere, aceea reprezinta doar un fragment infim din tot ceea ce inseamna Creatie sau Viata, conturand, aproape intotdeauna, o perspectiva subiectiva avand in vedere diversitatea infinita de situatii si perceptii  din care se compune realitatea. Din acest motiv, mi se pare mult mai corect sa nu vorbim despre concepte batute in cuie carora sa le atribuim rol de adevar general valabil, ci despre „presupozitii”. O presupozitie reprezinta un anumit mod de a vedea lucrurile, care nu se pretinde a fi un adevar absolut.

  Filorofia NLP se construieste in jurul catorva astfel de „presupozitii” care iti pot deschide o  perspectiva cu totul noua asupra experientelor cu care te confrunti in viata de zi cu zi dar si asupra drumului tau intru evolutie.

  Iata o lista cu o serie de asemenea presupozitii care iti ofera o noua alternativa la lentilele prin care, actualmente, poate ca privesti la tot ceea ce te inconjoara:

  1.       HARTA NU ESTE ACELASI LUCRU CU TERITORIUL

  Ce inseamna „Teritoriul”? Teriotoriul reprezinta, in afirmatia de fata, realitatea. Realitatea este compusa din toate aspectele lumii manifeste (dar, as adauga eu, si ale lumii subtile) in care ne desfasuram experientele. Aceasta nu are o nuanta ci pur si simplu ESTE asa cum ESTE, neutra. „Harta”, in schimb, reprezinta perceptia noastra despre realitate, adica despre „Teritoriu”. Aceasta perceptie, este desigur, subiectiva deoarece, reprezinta practic nuanta unica pe care fiecare o atribuim realitatii pe care o procesam si deformam prin filtrele interioare la nivel de simturi, convingeri si simtiri.

  In momentul in care luam in calcul aceasta presupozitie, incepem sa adoptam o mai mare toleranta in fata ideii de diversitate. Incepem sa facem diferenta intre ceea ce este si ceea ce noi percepem despre ceea ce este. Incepem sa intelegem si sa acceptam punctul de vedere al celuilalt si sa ii acordam respectul cuvenit realizand ca nu putem pretinde intotdeauna opinii similare de la persoanele cu care venim in contact, pur si simplu pentru ca acestia proceseaza realitatea intr-un mod propriu si subiectiv in functie de experientele personale de pana atunci, care i-au determinat aparitia unor anumite tipuri de filtre.

  Aceasta acceptare poate duce la aparitia unei detensionari in relatiile cu ceilalti dar si la intelegerea faptului ca ceea ce noi consideram  a fi un adevar in raport cu lumea manifesta poate reprezenta doar o perspectiva subiectiva asupra evenimentelor care se deruleaza pe calea devenirii noastre.

  De aceea, incearca sa te deschizi si sa intelegi ca realitatea este una iar perceptia fiecaruia despre realitate este partial suprapusa peste realitate, continand aproape tot timpul deformari ale acesteia. Acest fapt nu este menit sa ne sperie ci sa ne impinga spre o acceptare relaxata, spre dorinta de explorare si spre imbratisarea misterului complexitatii existentei noastre.

  2.       FIECARE OM FACE CEA MAI BUNA ALEGERE DINTRE CELE CARE I SE PAR ATUNCI POSIBILE

  Acceptand faptul ca fiecare om in parte are o anumita perceptie asupra realitatii efective, intelegem ca fiecare dintre noi ne-am format un anumit model despre lume si o anumita viziune despre viata. In momentul in care ne confruntam cu o anumita situatie, oricare ar fi aceasta, in principiu reactia noastra de moment este una corecta, dat fiind ca din punctul nostru de vedere, strict in acel moment, am ales cum am crezut mai bine de cuviinta, dintre optiunile pe care le-am constientizat in clipa respectiva. Privind din afara, unele alegeri pot parea sau pot chiar fi „gresite” sau ineficiente, insa este bine, ca observator extern sau chiar si din pozitia de persoana implicata, sa privim cu toleranta si intelegere la reactiile si alegerile celorlalti, precum si la propriile alegeri, pentru care, de multe ori tindem sa ne invinovatim. Sa intelegem ca ineficienta unei alegeri ia nastere, de cele mai multe ori, din lipsa de constientizare a unei game mai largi de solutii. In acest sens, putem ajuta persoana de langa noi sa isi largeasca paleta de reactii, viziunea despre viata, deschiderea (ii putem prezenta o serie de alte alternative, fara a incerca sa o fortam sa adopte propriul nostru model despre lume) dar este inutil sa judecam si sa luam personal atitudinea sau reactia celuilalt, intelegand ca acestea poarta cu sine limitele viziunii despre viata ale respectivului si nimic mai mult.

  Cu cat ne deschidem mai mult, cu atat mai mult ne largim modelul despre lume, avand la dispozitie, in mod automat, o gama mai larga de optiuni din care sa putem alege. Constientizand o paleta mult mai ampla de optiuni vom putea observa o imbunatatire a alegerilor din viata noastra.

  Asadar, incearca sa nu mai judeci, nici pe tine si nici pe cei din jurul tau. Inlocuieste acuzatiile si sentimentul de vinovatie cu intelegerea faptului ca nu este vorba decat despre o serie de limite impuse sau autoimpuse si, in masura in care poti, ajuta la depasirea acestor limite atat pentru tine cat si pentru persoanele cu care iti intersectezi pasii!

  3.       MODUL IN CARE ESTE PERCEPUTA O ANUMITA SITUATIE DETERMINA SEMNIFICATIA CARE II ESTE ATRIBUITA SI ACTIUNILE PE CARE LE PROVOACA

  De obicei, avem tendinta sa o luam de la coada la cap si anume, sa schimbam lumea din jurul nostru, inloc sa incepem prin a ne schimba pe noi insine. Aceasta abordare nu numai ca nu aduce rezultate dar este si cat se poate de greoaie riscand sa ne provoace o serie de batai de cap fara ca nici macar sa nu obtinem vreo satisfactie in final. Ar fi mult mai util, insa, sa incepem schimbarea pornind de la noi insine. Dupa cum am spus, de cele mai multe ori, incercam sa schimbam o realitate pe care nici macar nu o vedem obiectiv (harta nu este acelari lucru cu teritoriul!), incercand defapt sa schimbam aspecte ale realitatii pe care probabil ca, uneori, numai noi le vedem intr-un anumit fel. Exista, desigur, si aspecte evidente ale realitatii, care sunt percepute in acelasi fel de catre un grup mare de persoane, insa, chiar si in acel caz, schimbarea pornita de la exterior catre interior este greoaie si lipsita de eficacitate.

  Este mult mai usor, insa, sa incepem prin a ne schimba propriul mod de a vedea lumea, propriile harti mentale. Harta noastra mentala ne este la indemana 24 de ore din 24 si avem capacitatea indiscutabila de a o modela. Trebuie doar sa iesim de sub falsa impresie in virtutea careia credem ca toate convingerile noastre si intreg felul nostru de a fi este fix, predeterminat si batut in cuie. Nicidecum! Ne putem modela, remodela si reinventa in fiecare secunda si reinventandu-ne sau lucrand cu acea portiune a hartii care nu ne aduce beneficii sau care ajunge, uneori, sa ne saboteze actiunile conducandu-ne viata in directii nu tocmai placute, ajungem sa ne schimbam pur si simplu lentilele prin care vedem realitatea inconjuratoare. Situatiile cu care ne confruntam, sunt in mare parte neutre, sunt ceea ce sunt. Noi suntem cei care le dam culoare si le atribuim un sens, o semnificatie. De pilda, atunci cand ni se intampla ceva neplacut, putem atribui conjuncturii eticheta de „tragedie” sau putem sa o privim ca pe o experienta din care am avut ceva de invatat, o putem privi cu teama, cu furie sau cu curiozitate si detasare. Nu sunt decat lentile, moduri de interpretare care tin de structura noastra interioara.

  Asadar lucreaza mai mult cu tine insuti si vei putea observa, in felul acesta, schimbari surprinzatoare si in realitatea inconjuratoare!