•  Navigation
  • Raportarea la context

  • Atunci cand comunicam, reactionam sau actionam, raportarea la context este esentiala si, desi poate parea un lucru simplu de facut, este, in realitate, destul de complicat, dar nu imposibil. Pe masura ce practicam trairea in prezent si constientizarea aspectelor propriei fiinte dar si a lumii in care traim, raportarea la context devine din ce in ce mai simpla si isi intra in firesc. Pana atunci, este necesar sa o exersam, din ce in ce mai mult, astfel incat sa devina o obisnuinta, o obisnuinta utila.

    Atunci cand actionam sau reactionam fara a ne raporta la context, actiunile noastre iau nastere din orice altceva decat din realitatea curenta a propriei fiinte si din cea a momentului prezent cu toate fatetele sale din acel spatiu-timp. Reactiile sau actiunile sunt, atunci, incarcate de trecut, de propriile proiectii, deformari, suparari sau alte asemenea. Aplicam acestora un fundament simplist si actionam ca un copil de clasa I care nu stie inca sa faca altceva decat sa deseneze bastonase. Ori, realitatea in care traim este de o complexitate infinita, nici o situatie nu seamana cu cealalta, nuantele sale sunt enorm de multe si pe masura ce practicam constientizarea si observarea acesteia, reusim sa cuprindem tot mai multe dintre aceste nuante. Poate ca nu vom actiona printr-un raspuns care sa se muleze perfect peste realitatea prezenta si care sa tina cont de toate aspectele acesteia si asta pentru ca mintea noastra, nu poate inca cuprinde totalitatea si complexitatea reala a lui TOT. Dar, cu siguranta, raspunsul nostru va fi mult mai aproape de CEEA CE ESTE si nu de dee ce noi credem, in mod trunchiat si deformat, ca este.

    Raportarea la context este importanta, asadar, pentru ca fiecare moment care se deruleaza pe axa spatiu-timp, este unic in felul sau. Pentru a actiona intr-un mod pertinent, este necesar sa tinem cont de aceasta unicitate a fiecarei situatii si sa ii observam caracteristicile. O anumita situatie, implica o serie de persoane, cu anumite intelegeri (care se pot modifica de la o zi la alta), este legata de o multitudine de alte conjuncturi, pentru ca desi momentul este diferit, acesta este interconectat si se impleteste cu multe alte momente trecute, prezente si viitoare care ii devin extensii, se petrece intr-un anumit loc care poate, si acesta la randul sau, sa aiba o serie de caracteristici care sa influenteze conjunctura in sine si multe altele. Iata deci, cate aspecte gasim a fi legate de o situatie data, la un anumit moment in timp. Toate aceste aspecte care de obicei sunt mult mai complexe decat ceea ce am descris mai sus, formeaza CONTEXTUL. Acum intreaba-te: tu, atunci cand actionezi sau reactionezi, iei in calcul cu adevarat contextul in care stimulul vine catre tine? Esti constient macar de o parte a fatetelor sale? Si daca esti constient, te mai intreb odata, esti cu adevarat constient? Si daca le contientizezi, le iei in calcul? Vreau sa spun, le iei cu adevarat in calcul? Poate da sau poate nu. Daca de obicei o faci, atunci reactiile tale sunt mult mai aproape de realitate si, in consecinta mult mai pertinente si intelepte, declansatoare de actiuni colaterale constructive. Daca nu, nu este timpul pierdut. Incepi deci si devino constient de unicitatea fiecarui moment, exerseaza observarea atenta a ceea ce se intampla inauntrul tau si inafara ta, devino constient de nuantele vietii si recunoaste-le complexitatea si frumusetea. In felul acesta capeti o perspectiva mai ampla, dar si una mai profunda, mai nuantata iar raspunsurile care vor veni catre tine, sau reactiile celorlalti fata de tine, vor fi si ele altele, mai aproape de firesc, si de normal, pentru ca, complexitatea realitatii este fireasca iar simplificarea acesteia prin deformare si trunchiere este fortata si declansatoare de si mai multe trunchieri si neintelegeri.

    Gandeste-te chiar acum la ziua de astazi si la felul in care ai actionat sau ai reactionat si analizeaza putin raportarea ta la context. Observa cate aspecte din acel context ai vazut si cate nu. Ce persoane au fost implicate, ce stii despre aceste peroane? Faci diferenta intre ce stii si ce “crezi ca stii”? Care era starea ta interioara? Dar cea a celor cu care ai interactionat? care erau asteptarile tale si cat de pertinente si realizabile au fost aceste asteptari? Care era aspectele conctere ale conjuncturii? De ce alte situatii, prezenta conjunctura este legata? Observa de cate lucruri care tin de respectivul context ai tinut cont si cat de aproape, actiunile tale au fost de realitatea respectiva in toata complexitatea sa.

    Pasi pe calea Constientizarii!