•  Navigation
 • Referinte interne si referinte externe – in functie de ce anume iti ghidezi alegerile in viata?

 • Este foarte important sa intelegi care este propriul tau sistem de referinta la care te raportezi atunci cand faci o serie de alegeri in viata!

  Societatea, din pacate, invata omul sa se ghideze in principal dupa referintele externe. Individul asteapta in permanenta un feedback din exterior, de la sefi, de la prieteni prieteni, urmareste reactia familiei, a vecinului sau a celor cunoscuti, pentru a isi evalua comportamentul si actiunile. Un astfel de a fi nici nu este de mirare.

  De mici, in familie, ne-am obisnuit ca mama si tata sau bunicul si bunica sa ne spuna cum suntem, daca facem ceva bine, daca suntem buni sau rai, cuminti sau neastamparati. Si toate aceste calificative, rareori au fost insotite de o explicatie sau de o argumentare elaborata. Cati dintre voi isi amintesc de binecunoscutul raspuns familial la intrebarea „De ce?”, si anume: „Pentru ca asa spun eu!”.

  Mai tarziu, din scoala si pana la facultate am primit note, note care ne etichetau si recompensau in proportie de 99% numai capacitatea noastra de memorare, de ingerare a unei informatii servite de-a gata si de redare a acesteia, uneori chiar si cuvant cu cuvant. Nu aveam voie sa punem intrebari deplasate pentru ca ieseam inafara programei iar profesorul avea un plan de dus la capat, nu aveam voie, asadar, sa iesim prea mult din schemele prestabilite si fiind fortati sa ramanem intre aceste limite, am invatat prea putin sa ne autodescoperim, sa intelegem cine suntem cu adevarat si mai ales sa ne gasim propria UNICITATE si AUTENTICITATE.

  Dupa terminarea scolii si a facultatii, etichetele incep sa fie puse in continuare de alte surse externe precum sefii, colegii de serviciu si eventual familia, educata in acelasi stil rigid si lipsit de perspective (aici nu absolutizez, dar cazurile sunt extrem de frecvente).

  Iata deci, referintele externe dupa care am invatat sa ne autoevaluam o viata intreaga, acestea determinand comportamentele, alegerile si actiunile noastre pe parcursul existentei. Acest tip de referinte externe au fost extrem de puternice pentru ca ele reprezentau, in cadrul sistemului social, adevarate baremuri care puteau sa te mentina si sa te ridice in societate sau sa te culce la pamant. Note foarte mici la scoala iti ingustau perspectivele de a te realiza. Sa nu fii intr-u totul ceea ce spune „seful” insemna sa ramai fara un salariu care iti asigura ori un anumit confort de viata ori, cel putin, supravietuirea.

  O referinta externa, nu este in sine ceva rau, pentru ca traim in societate, intr-o comunitate in care este important sa tii cont si de ceilalti, dar una este sa tii cont si alta este sa traiesti exclusiv viata asa cum ceilalti ti-o prezinta sau ti-o dicteaza, chiar si de o maniera inconstienta sau cu buna credinta.

  Societatea nu se poate schimba cu una cu doua. Tu, insa, ai puterea de a iesi din aceste limite si de a te regasi, de a incepe sa te cunosti.

  Nu cei dinafara trebuie sa te evalueze, in primul rand. Tu esti cel care trebuie sa inveti sa intelegi si sa simti ce este bine pentru tine si ce nu, ce iti face placere, ce te motiveaza, ce anume iti da Sens vietii, ce din ceea ce faci sau esti te face sa te simti mai rau sau mai bun, mai luminos sau mai apatic si lista poate sa continue. Acest tip de autoevaluare reprezinta acele referinte interne la care nu prea am fost invatati sa ne raportam.

  Ce anume impiedica omul sa se raporteze la referintele interne? In primul rand nu a fost invatat sa se conoasca, in al doilea rand increderea in sine este un element puternic zdruncinat de catre societatea care te vrea in general bland si fara prea multa initiativa, desi declara contrariul si in al treilea rand, unele persoane considera raportarea la referintele interne, un act de egoism (Cum sa nu mai tin cont de ceilalti? Cine sunt eu? Cum sa ma raportez numai la propriile mele valori si la propriile mele vise si dorinte?).

  Cat timp vom continua sa actionam si sa ne evaluam preponderent in baza unor referinte venite din exterior, vom ramane departe de Centrul propriei noastre fiinte. Vom trai viata altora, dupa reguli care nu se muleaza pe structura si unicitatea fiecaruia dintre noi. Referintele externe sunt doar feedback-uri de care este important sa tinem cont, dar cu masura si fara a le considera ca fiind singura si cea mai importanta sursa de evaluare.

  Principala sursa de evaluare trebuie sa o gasesti in tine. A te raporta in primul rand la tine insuti, nu inseamna sa devii egoist, inseamna sa incepi, in sfarsit sa iti traiesti propria viata si sa incepi sa fii ceea ce esti cu adevarat. Nu este usor. Cand incepi sa iti schimbi sistemul de referinte, sa comuti de la „gura lumii” pe „vocea sufletului”, manifestarile tale pot sa starneasca diverse reactii inafara. De ce? Pentru ca procedand astfel vei fi o persoana iesita din schema, din barem, din asazisul „normal” si lumea iubeste „normalul”, uniforma care nu provoaca, platitudinea, rutina. Rutina este comoda si ne ajuta sa intram in postura de victime, sa dam vina pe ceilalti si sa ne simtim „linistiti” pentru ca toate esecurile noastre nu ni se datoreaza.

  Cand devii TU, cand iti ghidezi viata si actiunile preponderent dupa propriul set de valori interioare, atunci iti revendici puterea personala, odata cu care apare si responsabilizarea, asumarea responsabilitatii pentru propria implinire. Nu este usor, dar este singurul si unicul drum catre un sentiment de implinire real.

  Poti avea momente in care sa ai impresia ca ai ramas tu, singur, impotriva tuturor. Nu este un sentiment placut pentru ca ne place armonia, ne place sa fim acceptati si apreciati. Dar gandeste-te: care este pretul pe care il platesti in fiecare clipa pentru a primi in schimb aceasta apreciere si acceptare? Vei vedea, insa, ca acestea vor reveni, cu timpul si mai mult, vor avea o cu totul alta valoare. Orice om isi doreste, la nivel de suflet, sa devina liber, sa se poata exprima pe sine in mod autentic si daca la inceput poate sa respinga ceva iesit din tipare, cu timpul va admira o astfel de atitudine, si o va admira din tot sufletul pentru ca va recunoaste in acest fel de a fi, o persoana sincera si autentica care contrasteaza puternic cu o personalitate de plastic trasa la xerox.

  Este important sa reusesti sa aloci acestor puncte de referinta dupa care iti ghidezi viata, rolul potrivit si echilibrat. Referintele externe care au actualmente o influenta preponderenta nu trebuiesc eliminate, dar trebuiesc tratate ca atare. Trebuie sa stim ca sunt etichete, opinii sau pareri venite de la niste oameni ca si noi, oameni care traiesc impreuna cu noi in acelasi spatiu fizic dar nu sunt noi, pentru ca fiecare este UNIC. Le ascultam, le trecem neaparat si cat mai mult posibil prin propriul filtru, luam ceea ce ni se potriveste si restul il dam laoparte, fara sa il transformam in limitare pentru noi insine. Referintele interne, insa, trebuie sa isi recapete in sufletul nostru rolul cuvenit. Acestea sunt primele la care este bine sa ne raportam. Chiar daca la un moment dat, ghidandu-ne dupa acestea, gresim. Da, poate gresesti, dar macar greseala este a ta si nu se datoreaza unor factori externi cu care probabil ca nici macar nu ai rezonat. Greseti si inveti din greseala, apoi mergi mai departe imbogatit cu o noua intelegere.

  De aceea, incepi sa te cunosti, sa te analizezi, sa te simti, sa te intelegi, sa iti intelegi propriul set de valori si sa tii cont de ele in tot ceea ce faci pentru ca acele valori esti TU cel autentic. Si cand adevaratul tau sine incepe sa se simta implinit, atunci devine capabil sa radieze, cu adevarat, in jurul sau, lumina si catre ceilalti.

  Astept cu drag pareri si experiente. Astfel invatam unii de la ceilalti, astfel ne redescoperim pe noi insine.

  Cu drag!