•  Navigation
 • Schema universului - partea 1

 • Introducere: Relatia cauzala dintre modelul cimatic si yantra hindusa, expune modelul esential ce sustine universul. Cu alte cuvinte, exista o relatie cauzala intre modul in care sunetul influenteaza materia si semiotica din spatele yantrelor hinduse, iar facand legatura dintre cele doua descoperim acea structura nevazuta care organizeaza universul. Fenomene ce confirma acest model sunt: evolutia convergenta, Stigmergy-ul, Teoria Hosului, Exaptation-ul, Gestalt-ul, Problema lui Platon si magia evocatoare. Campul unificat si inconstientul colectiv sunt unul si acelasi lucru, astfel stiinta explica metafizicul. 

  Yantra-Mandalele antice prezinta morfologia campului unificat. Facand o conexiune cu teoria cuantica, biologul Rupert Sheldrake, Carl Jung si analistul media Marshall McLuhan prezinta noul concept Gestalt. Simbolurile sunt chei pentru intelegerea realitatii. Teoria sistemelor este o noua paradigma foarte importanta. 

  bofca1

  Strapungand sfera cosmica – ilustratie diL’atmosphere: meteorologie populaire,

  Paris 1888, de Camille Flammarion

  1. In biologia evolutionista, evolutia convergenta are loc atunci cand organismele ce nu sunt din familii asemanatoare, dezvolta independent trasaturi similare ca rezultat al nevoii lor de a se adapta unor medii similare sau nise ecologice. In evolutia culturala, evolutia convergenta este dezvoltarea unor adaptari culturale similare la conditii de mediu similare de catre oameni diferiti din culturi ancestrale diferite.  

  2. “Stigmergy” este principiul organizator in care parti individuale ale sistemului comunica intre ele indirect prin modificarea mediului lor local. Musuroaiele de termite sunt un exemplu clasic, insa si celulele au acest comportament iar acum si computerele. Informatii suplimentare puteti gasi pe pagina http://evolutionofcomputing.org/Multicellular/Stigmergy.htmlevolution.

  3. Teoria Complexitatii/Teoria Haosului studiaza sistemele ce sunt prea complexe pentru a le putea prezice evolutia dar care oricum manifesta modele de fundal ce ilumineaza lumea noastra din ce in ce mai complexa. Teoria Complexitatii s-a dezvoltat numai de cand computerele sunt capabile sa efectueze calcule masive pentru a le dezvalui misterele. Profesor Stephen Hawking a declarat: “Secolul urmator va fi secolul complexitatii”. Conceptele de baza sunt punctele de basculare, efectul fluturelui si sase grade de separare.
  Mai multe informatii puteti gasi pe pagina: http://complexity.orcon.net.nz/

  4. “Exaptation” – folosirea unei structuri sau a unei caracteristici pentru o alta functie decat cea care s-a dezvoltat prin procesul de selectie natural.

  5. Gestalt. O configuratie sau model fizic, biologic, psihologic sau simbolic de elemente unifecate intr-un intreg, ale carui proprietati nu pot deriva dintr-o adunare simpla a partilor sale. 

  6. Problema lui Platon este termenul oferit de catre Noam Chomsky (http://www.chomsky.info/) pentru distanta dintre cunoastere si experienta. Problema lui Platon se refera la problema explicarii “lipsei unui inceput”. Rezolvarea Problemei lui Platon implica explicarea distantei dintre ceea ce stie cineva si aparenta lipsa a unui castig informational provenit din experienta (mediu). Problema lui Platon este foarte clar ilustrata in dialogul lui Meno in care Socrate demonstreaza ca un baietel ne-educat intelege, in orice caz, principiile geometrice.

  7. Magia evocatoare este un concept major al antichitatii sau al ganditrii mitice: o credinta prin care efectul asupra unui obiect poate cauza efecte analoage asupra altor obiecte fara o legatura cauzala aparenta intre cele doua obiecte. De exemplu, multe povestiri populare prezinta un raufacator a carui “viata” exista intr-un alt obiect si care poate fi ucis doar daca acel obiect este distrus. Planta hepatica acutiloba are frunzele de forma unui ficat uman si se crede ca are un efect benefic asupra ficatului.

  8. Taramul inconstientului colectiv al arhetipurilor, modelele constiintei, principiile universale care sunt focusul central pentru ideile incarcate emotional, amintirile, visele, sentimentele si experienta. Informatii suplimentare la  http://members.aol.com/_ht_a/IsisDawn/jung2.htm

  EVOLUTIA SI MORFOGENEZA

  Teoria evolutiei a lui Darwin este incompleta; evolutia prin mutatii aleatorii este un proces lent si dificil.  Phycodurus eques a evoluat intr-o forma asemanatoare unor alge marine ce ii servesc ca si camuflaj  iar acest fapt il poate scoate in evidenta, facandu-l sa para periculos.


  Phycodurus eques (stanga) si alga (dreapta)

  Caracatita indoneziana (Thaumoctopus mimicus) este o alta creatura ce a suferit mutatii haotice. Creatura a fost documentata abia in anul 1998 si fara sa fie o coincidenta pentru ca ea poate mima cel putin 17 alte forme de viata. Atunci cand se intalneste cu un inamic se metamorfozeaza intr-o creatura care este pradator ale acelei fiinte. 


  Mimic octopus ca o cambula.


  Mimic octopus ca un sarpe de mare otravitor “vedeti sarpele deasupra”


  Mimic octopus ca o crinoida.

  MichaelAW.com (copyright)


  Mimic octopus ca o stea de mare(stanga )… crevete calugarita (dreapta)…
  si in cele din urma in starea sa naturala (dedesubt).
  © Ken Knezick http://www.islandream.com/

  Statistic, evolutia Darwiniana nu poate fi singurul mecanism ce opereaza asemenea serii de trans-modificari fantasmagorice si inteligente. Este ca si cum toate fiintele vii au o biblioteca de modele sau planuri pe care le pot accesa atunci cand au nevoie de ele. 

  O forma de viata este o harta a fortelor sau a instructiunilor morfogenetice ce sunt cauza existentei sale. Ideea unui plan cosmic este foarte veche. Filosofii vedici, de pilda, considerau ca totul are o esenta interioara ce informeaza aparenza exterioara. 

  “Exista alte scrieri invizibile imprimate in mod secret in paginile cartii naturii… fiind legate de… tablitele din… inimile noastre… Aceste caracteristici interne si spirituale… scrisul interior poate fi… cauza si originea lucrurilor care apar”. 
  [Rosicrucian. Fludd, Robert (1574-1637)]

  (continuarea in articolul urmator)