•  Navigation
 • Spatiul dintre stimul si raspuns

 • Evenimentele din viata noastra, se deruleaza ca o continua succesiune de stimul-raspuns. O anumita conjunctura, o imagine, un gest, un cuvant al celor cu care intram in contact, reprezeinta stimulii care declanseaza in noi un raspuns emotional, care mai apoi se traduce prin gesturile, atitudinea comportamentul si actiunile noastre.

  Insa, intre stimul si raspuns, exista intotdeauna un spatiu mai mult sau mai putin perceptibil. De cele mai multe ori nu sesizam acest spatiu, pentru ca ne-am obisnuit ca reactia noastra sa fie automata, dar el capata o importanta majora daca luam in calcul faptul ca aceasta este intocmai zona alegerilor noastre, este practic un spatiu al deciziilor in care ne exercitam liberul arbirtu, in care SUNTEM si in care hotaram cum sa reactionam.

  Ignorand acest mic interval dintre stimul si reactie, ne negam si ingnoram totodata, in mod inconstient, propria noastra libertate de alegere si, la o scara mai mare, propria noastra libertate de A FI, lasand sa lucreze in locul nostru, automatismele, obisnuinta si conditionarile. In acest caz, se naste intrebarea: noi, per total, cu emotiile si actiunile noastre, suntem un produs al conditionarilor inconstiente, sau suntem un produs al propriilor decizii?

  Sigur ca nu e de dorit sa ne petrecem o viata intreaga fiind in continuu atenti la spatiul dintre stimulii exteriori si propriile noastre reactii, dar este, cu certitudine, un exercitiu pe care il putem practica o vreme, pana cand invatam sa ne asumam responsabilitatea asupra propriilor noastre actiuni, pana ne reamintim si intelegem ca orice reactie a noastra poate deveni o alegere libera si constienta, pana cand constientizam faptul ca avem posibilitatea de a rupe o serie de patternuri care, in virtutea „obisnuintei” ruleaza in viata noastra, eliberandu-ne de ceea ce nu ne mai este necesar si pastrand, eventual, acele automatisme care ne sunt utile si conforme cu identitatea si valorile noastre prezente. Auto-observarea duce la auto-descoperire, auto-descoperirea ne ajuta sa ne intelegem, iar cand incepem sa ne intelegem, capatam posibilitatea de a aduce in viata noastra schimbari exact acolo unde este nevoie.

  Suntem obisnuiti sa vorbim despre contactul si relatiile cu ceilalti, dar ignoram, de multe ori, relatia noastra cu noi-insine. Ne cunoastem numele, statutul social, conjuncturile si povestile, cunoastem despre noi, tot ceea ce societatea doreste sa cunoastem, si totusi, suntem mai mult decat atat. Si totusi, suntem, de multe ori, straini de noi insine. Ne este greu sa ne intelegem in anumite situatii, ne e greu sa aflam ceea ce dorim cu adevarat, ne este greu sa ne gestionam emotiile pentru ca autocunoasterea noastra a ramas la un stadiu superficial in care abia reusim sa decidem ce locuri de vacanta preferam pentru anul incurs.

  Revenind, de cele mai multe ori, orice stimul care vine din exterior desclanseaza in noi, un raspuns sau o reactie. Este bine sa incercam, pentru un timp, sa constientizam, macar in situatiile cele mai intense, in care stimulii externi determina in noi o reactie emotionala vizibila, care este impactul acestora asupra noastra. Ne putem intarzia, voit, pentru cateva secunde, reactia, si putem fi proprii nostri observatori, incercand sa intelegem ce fel de emotie ne-a provocat situatia cu pricina, cum se traduce ea in corpul nostru ca senzatie kinestezica? Cum sunt tentat sa raspund? Este acest raspuns, pe care imi vine sa-l pun in aplicare, un rezultat al obisnuintei? Este el singura mea posibilitate de reactie? Este aceasta reactia optima in situatia de fata? Este o reactie pe care o aleg constient? Ce imi aduce bun faptul de a reactiona in felul acesta?

  Acest tip de auto-analiza, de analiza a spatiului dintre stimul si reactie, poate parea fortat la inceput, dar in timp devine oarecum un automatism si, de data aceasta, un automatism benefic. Ne deschide calea catre noi perspective, ne ajuta sa constientizam faptul ca putem alege cum sa reactionam in diferite conjuncturi, ne reda libertatea de actiune, eliminand anumite patternuri automate pe care le rulam la infinit si care ne determina sa repetam in continuu aceleasi experiente limitatoare.