•  Navigation
 • Terapie prin ras – terapie prin zambet!

 • As vrea sa vorbim astazi despre ras, zambet si apoi iar ras. Ce parere ai? Luam o pauza de la reflectiile serioase si adoptam terapia amuzamentului, pentru a-i constientiza efectele.

  Stii probabil, macar din auzite, ca rasul este un remediu naturist exceptional care poate ajuta in diverse vindecari de natura medicala sau afectiva, avand totodata, un rol de preventie, ajutand la intarirea sistemului imunitar si nu numai.

  Si atunci, daca are atatea aspecte benefice si miraculos-ajutatoare, daca este gratis si la indemana oricui de ce nu il practicam pe cat ar trebui? De ce mergem si dam banii in farmacii pe medicamente scumpe si elaborate in loc sa incercam in fiecare zi sa ne folosim de instrumentele pe care le avem in mod gratuit la dispozitia noastra, pentru a evita sa ajungem la nevoia de a apela la tratamente artificiale care au, in definitiv, acelasi efect numai ca implica si alte efecte adverse, nefacand parte din firescul si din naturalul vietii ? (am fost facuti sa credem in normalitatea folosirii medicamentelor dat fiind ca traim intr-o societate care s-a indepartat extrem de mult de esenta naturii umane)

  Totul este doar chestie de obisnuinta. Da este atat de simplu. Ajunge sa te gandesti putin la ce tip de informatii si mesaje am primit in mod repetat pe tot parcursul vietii cu privire la zambet si ras? Este important sa ne uitam la aceste aspecte pentru ca ele reprezinta acele mesaje care au intarit in sistemul nostru neuronal o serie de convingeri ce ne fac sa adoptam un anumit stil de viata.

  Intr-o societate in care am fost invatati ca viata este grea, ca trebuie sa fim seriosi si la locul nostru, cat de des a aparut in viata noastra ideea de „ras”, cat accent s-a pus pe importanta acestuia si cat de multe conoastem defapt despre avantajele reale ale relaxarii, zambetului si rasului cu gura pana la urechi? Daca comparam cu cantitatea de informatie pe care am primit-o cu referire la medicamente si la aspectele mai putin placute ale vietii la care „trebuie” sa invatam sa fim atenti, tema „rasului” ocupa de cele mai multe ori un loc restrans si, in unele cazuri, chiar nesemnificativ in educatia individului si in rutina cotidianului.

  Ce inseamna „rasul” pentru tine? Cat de mult iti permiti sau iti dai voie sa razi din suflet, cu pofta si bucurie? Cat de mult il apreciezi la ceilalti?

  Sa trecem in revista urmatoarele informatii de ordin practic. As vrea sa stii ca exista o intreaga stiinta dezvoltata in ultima vreme, pe marginea terapiei prin ras. Nu este doar o tehnica spirituala pe care niste lunatici s-au apucat sa o puna in practica in anumite colturi ale lumii, adunandu-se in grupuri pentru a rade in hohote timp de o jumatate de ora. Aceasta stiinta se numeste „Gelotologie” si isi are radacinile in PsihoNeuroEndocrinoImunologie, ramura a medicinii care considera ca fiind foarte stransa legatura intre emotii si calitatea sistemului imunitar. Printre altele, studiile de gelotologie ne informeaza ca fenomenul „rasului” favorizeaza productia de hormoni precum adrenalina si dopamina, care la randul lor elibereaza in organism endorfine si encefaline, acestea fiind adevarate remedii naturale impotriva durerilor de orice fel, marind si eficienta sistemului imunitar. Rasul, de asemenea, ajuta la circulatia si oxigenarea sangelui, permitand astfel tesuturilor sa se regenereze mai usor, fiind benefic si in afectiunile de natura cardiaca.

  Dar cele de mai sus sunt informatii pentru cei mai „mintosi” dintre noi, care au nevoie de confirmari stiintifice.

  Dincolo de nenumaratele efecte benefice asupra sanatatii, ai observat ca atunci cand razi intr-adevar din inima, cu toata fiinta ta, intri intr-o usoara stare meditativa? Gandurile se opresc, mintea nu mai cleveteste si fiinta ta se exprima pe sine cu bucurie. Din cate stiu, exista chiar o tehnica Zen care te ajuta sa intri in starea de meditatie de tipul „zero ganduri” prin ras. Tocmai pentru ca rasul sparge barierele rationalului, calmeaza dialogul interior, relaxeaza organismul si Centrul Fiintei tale, in acest context, se poate face auzit.

  Este important, insa, ca acest ras sa fie autentic si nu fortat, sa vina din suflet si sa fie real. Altfel efectul este mult diminuat.

  Daca nu putem rade din prima, daca suntem obisnuiti cu ideea ca viata este un lucru serios si nu se cade sa radem asa, tam nesam, cand ne vine noua, daca toate aceste idei trunchiate, false si de plastic te impiedica sa fii o persoana „razacioasa”, atunci poti incepe prin a practiva zambetul. Nu spun ca este nevoie ca tu sa razi in hohote intreaga zi. Spun doar ce este bine sa devii constient de beneficiile fenomenului si sa il lasi sa curga atunci cand iti vine, fara a iti mai inghiti portia de ras, de dragul etichetelor exagerate si a unor convingeri limitatoare. In rest poti sa zambesti. Un zambet relaxeaza, apropie, deschide, panseaza, este mesagerul blandetii si al iubirii.

  Nu te forta, daca nu poti, dar schimba-ti, daca reusesti, ideile cu privire la „ras”, la importanta sa si la toate convingerile limitative care te fac sa traiesti preponderent intr-o seriozitate impusa sau autoimpusa, cu care iti imbraci chipul atunci cand dincolo de el, inima ta si-ar dori sa zburde si sa isi exprime bucuria de a trai. Apoi zambetul si portiile de ras vor veni de la sine pentru ca le vei da voie sa se manifeste.

  Razi cu echilibru, dar nu uita sa razi. Zambetul, in schimb, poate fi nelimitat. Stii ca nu zambesti numai cu gura, nu? Poti zambi cu ochii, cu fruntea, cu toate organele interne, cu sufletul, cu palmele, pe scurt, cu toata fiinta ta. Si atunci cand toata fiinta ta devine, preponderent, un zambet, viata ta se schimba, se alchimizeaza, se transforma.

  Calatorie placuta!