•  Navigation
 • Tu, cine esti defapt?

 • Poti sa schimbi realitatea din jurul tau, atata timp cat cea in care traiesti acum nu se dovedeste a fi ceea ce iti doresti. Poti sa schimbi, cel putin o parte din aceasta pentru ca e bine sa tii cont de faptul ca mai exista o parte a conjuncturilor pe care ai atras-o sau ti-ai stabilit-o la nivel subtil in scop evolutiv, pentru a invata, pentru a experimenta acel aspect al existentei si pentru a acumula cunoastere. Insa, nimic nu e fix sau batut in cuie. Cand ti se pare ca nu reusesti sa iti creezi realitatea dorita, adreseaza-ti urmatoarea intrebare: „Am facut tot ceea ce mi-a stat in puteri?” Si raspundeti sincer… sinceritatea raspunsului e capitala, altfel iti furi singur caciula si ramai doar cu jumatate de intelegere.

  Ce inseamna sa fac tot ceea ce imi sta in puteri? Sa ma agit, sa ma sacrific in continuu? As spune ca nu. De ce? Pentru ca vibratia noastra este extrem de importanta in exercitiul marerializarii viselor. Gandurile plus emotiile noastre ne creaza un anumit nivel vibratoriu pe care il emitem atat in interiorul nostru, determinand starea noastra de vitalitate si sanatate, cat si in exterior, atragand in experienta noastra conjuncturi si persoane ce corespund acesteia.

  In toata ceata cotidianului care, daca o lasam, isi reflecta confuzia si in apele mintii noastre, este extrem de important, atunci cand decidem sa ne acordam ceva timp pentru cratenia noastra interioara, sa incercam sa identificam valorile centrale ale eului nostru, adica ceea ce ne face pe noi sa ne simtim linistiti si mai ales impliniti. Cum facem asta? Intrand inauntrul nostru, intrebandu-ne care sunt acele lucruri care ne aduc bucurie si implinire si, eventual, daca ne e mai simplu si ajuta la claritate, folosind un creion si o foaie de hartie pentru a le nota. E bine de stiut ca exista valori centrale, legate de sinele nostru profund si valori mijloc, adica cele care ne conduc catre valoarea scop. Cum le identificam si cum le deosebim? Simplu:

  Puneti-va intrebarea despre care am vorbit mai sus:

  Ce anume ma face sa ma simt implinit?

  Unii ar putea raspunde: „o situatie financiara mai buna  – Acesta este un exemplu de valoare mijloc. Astfel continuam sa ne intrebam:

  Si ce anume imi aduce o situatie financiara mai buna?”. Sa zicem ca raspundeti „sentimentul de siguranta”. Ca sa vedem daca si aceasta reprezinta o valoare mijloc, continuam sa ne intrebam:

  Si ce anume imi aduce sentimentul de siguranta?”. Sa zicem ca raspunsul este „liniste interioara

  Acesta a reprezentat doar un exemplu despre cum decurge identificarea valorilor definitorii ale sinelui nostru profund. Cu alte cuvinte, continuam sa ne intrebam ce anume ne aduce acea valoare pana cand observam ca raspunsul ramane acelasi. Acel raspuns repetitiv, reprezinta una dintre valorile noastre centrale.

  De ce sa facem toata aceasta munca de cercetare interioara? Pentru ca trebuie sa stii incotro vrei sa te indrepti, atata timp cat ai de gand sa aduci o schimbare in viata ta si cu cat visul tau sau obiectivul pe care ti-l propui contine mai mult valorile in care crezi si pe care le simti in interiorul tau, cu atat esti mai motivat si cu cat esti mai motivat, cu atat ai sanse mai mari de reusita, cu atat mai mult atingerea obiectivului iti va aduce mai multa implinire si bucurie. Altfel, risti sa-ti consumi energia orbecaind in tot felul de directii dezordonate, risipind-o in zadar.

  Si inca o precizare, sa nu confundam valorile noastre centrale cu anumite valori de evitare, adica acele valori care consideram ca ne aduc implinire numai pentru ca, defapt, dorim sa evitam ceva anume, din sentimentul de frica, teama de confruntare, teama de esec. Un exemplu ar fi: „libertatea”, reprezinta valoare de evitare atunci cand ne este excesiv de teama sa ne asumam responsabilitati si atunci fugim afirmand ca dorim sa fim liberi doar din frica de a intra in situatia respectiva cu care probabil ca trebuie sa ne confruntam la un moment dat al vietii noastre. Este o valoare centrala atunci cand, dincolo de temeri, intelegem notiunea de libertate, o folosim in scopuri constructive, aceasta devenind un aspect firesc al fiintei noastre si nicidecum o ascunzatoare.

  Asadar, cand aveti timp, dorinta si elan, porniti in cautarea propriilor valori, bulgarasi de aur ai sinelui nostru real. Va urez calatorie placuta!