•  Navigation
 • Cat de mult te temi de propria Libertate?

 • Parabola despre Libertate

  Un om, un om maret, un luptator pentru libertate calatorea in munti. A stat intr-un caravanserai pe timp de noapte. Era un mit ca in acel caravanserai era un frumos papagal, intr-o colivie aurita, ce repeta in continuu:

  -Libertate! Libertate!

  Si era un loc in care, atunci cand papagalul striga “Libertate!”, se auzea ecoul in vai, in munti. Omul s-a gandit:

  -Am vazut multi papagali si am crezut ca trebuie sa vrea sa fie liberi din acele custi, dar nu am vazut un papagal a carui zi, de dimineata pana seara, cand se culca este petrecuta strigand dupa libertate. 

  El avea o idee. In mijlocul noptii, s-a sculat si a deschis usa custii. Stapanul dormea dus si el a spus papagalului:

  -Acum iesi afara.

  Dar a fost foarte uimit ca papagalul se agata lipit de barele coliviei. I-a spus din nou: 

  -Ai uitat de libertate? Iesi afara! Usa e deschisa si stapanul doarme dus; nimeni nu va sti. Doar zboara spre cer; tot cerul e al tau.

  Dar papagalul se agata din rasputeri, asa de tare, incat omul a spus:

  -Care este problema? Esti nebun? 

  A incercat sa ia papagalul cu propriile maini, dar papagalul a inceput sa il muste si in acelasi timp striga:

  -Libertate! Libertate!

  Vaile rasunau in noapte. Dar omul era de asemenea incapatanat, era un luptator pentru libertate, asa ca l-a tras din cusca si l-a aruncat spre cer; si a fost foarte satisfacut desi mana sa era ranita. Papagalul a atacat cat de puternic a putut, dar omul a fost extrem de satisfacut ca a eliberat un suflet. S-a culcat. A doua zi de dimineata, cand omul s-a trezit, a auzit papagalul strigand: 

  -Libertate! Libertate!

  A crezut ca papagalul sta intr-un copac sau pe o stanca, dar cand a iesit, papagalul era in colivie, cu usa deschisa.

   

  “Poate ca iti place sa fii LIBER dar “colivia” ta are anumite securitati, sigurante. In colivie papagalul nu era ingrijorat de mancare, de inamici, nu era ingrijorat de niciun lucru din lume. Este calduroasa, este de aur.

  Puterea ta, bogatiile tale, prestigiul tau – toate sunt colivia ta. Sufletul tau vrea sa fie liber dar Libertatea este periculoasa. Libertatea nu are nici o asigurare, nu are nici o siguranta.

  Libertatea inseamna sa mergi pe muchie de cutit – fiecare moment este o provocare din necunoscut. In colivie proprietarul era responsabil pentru tine.” [OSHO]

  Libertatea inseamna sa iti asumi responsabilitatea pentru propria viata si sa ai curajul de a infrunta necunoscutul caci acolo, in acel mister al vietii, salasluieste propria ta stralucire. Ori pentru majoritatea, dorinta de libertate se limiteaza la teorie, la cuvant. Cand vine vorba de actiune, de exprimare, colivia aurita, zona de confort este cea la care cei mai multi inca se intorc, in ciuda faptului ca isi doresc sa fie Liberi.

  Cu drag