•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 1 Ajutatorul

 • Perfectionisti, responsabili, fixati pe imbunatatire

  Enneagram type 1 - The Reformer

  Oamenii care apartin acestui tip de personalitate cauta in mod esential sa faca lucrurile mai bine, pentru ca se gandesc ca nu exista nimic destul de bun. Acest fapt ii face perfectionisti care doresc sa reformeze si sa imbuntateasca; idealisti care se straduiesc sa faca ordine in haosul omniprezent.

  Tipul unu are un ochi fin pentru detaliu. Ei sunt mereu constienti de slabiciunile din ei, altii si din situatiile in care se gasesc. Acest fapt declanseaza nevoia lor de imbunatati, care poate fi benefica pentru toti cei implicati, dar care poate fi si o povara atat pentru Tipul unu si cat si pentru cei care se confrunta cu eforturile de reforma ale acestuia.

  Abilitatea Tipului unu de a atinge perfectiunea pe care si-o doreste ii alimenteaza sentimentul de vinovatie pentru ca esueaza, alimentand furia lui incipienta impotriva unei lumi imperfecte. Tipul unu, totusi, are tendinta de a se simti vinovat in legatura cu furia lui. Furia este o emotie “rea”, iar Tipul unu se straduieste din toate puterile si sincer sa fie “bun”. Furia este din aceasta cauza serios reprimata din constienta, explodand ocazional sub forma unor varfuri temperamentale, insa in general manifestandu-se sub una dintre formele sale mai putin evidente – nerabdare, frustrare, enervare si critica cu judecata. Din acest motiv, cu Tipul unu viata poate fi grea, insa ca si contraparte, ei au tendinta generala de a fi loiali, responsabili si parteneri capabili sau prieteni.

  Tipul unu sunt oameni seriosi; ei au tendinta sa fie extrem de principiali, competenti si fara sa faca compromisuri. Ei urmeaza regulile si se asteapta ca si ceilalti sa o faca. Pentru ca ei cred atat de puternic in convingerile lor, sunt deseori conducatori excelenti ce pot inspira oamenii care ii urmeaza cu propria lor viziune asupra excelentei. Miscarile reformatoare sunt deseori raspandite de catre un Tip unu.

  Tipul unu este deseori ambitios si dinamic, iar cateodata obsedat de munca. Insa oricare ar fi profesia lor, sunt in mod clar oameni activi, practici care fac lucrurile sa mearga. Sunt organizatori foarte buni, sunt cei care termina tot ce este de facut de pe lista, ultimii care pleaca de la birou, primii care ajung acolo, muncitori, oameni pe care te poti baza, onesti si care isi fac treaba.

  Neobosita lor cautare a idealului ii poate face pe cei de Tipul unu oameni tensionati si care cu greu reusesc sa se relaxeze, refuzandu-si in mod complet fara niciun scop multe dintre placerile vietii care nu sunt daunatoare. Ei tind sa isi reprime emotiile ca semn de slabiciune si lipsa de control. Ei sunt rareori spontani. Au interese multiple si talente totusi; ei sunt auto-suficienti si rareori raman fara ceva de facut.

  Tipul unu este deseori inteligent si independent, putand fi usor luat drept un Tip cinci, dar spre deosebire de cinci, unu este un om de actiune, nu de gandire. Tipul unu are tendinta de a se ingrijora, astfel putand fi confundati cu un sase, insa sunt mult mai putin lucratori in echipa decat acestia, iar standardele lor nu sunt atinse prin cautarea consensiunii cu un grup. In final, nesfarsita cautare a perfectiunii isi poate pune amprenta si conduce la depresie. In asemenea momente, un Tip unu poate fi confundat cu un patru. Insa Tipul patru are o tendinta catre auto-indulgenta, in timp ce unu are catre auto-negare. Tipul patru isi exprima emotiile; Tipul unu si le restrictioneaza.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type1.php