•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 2 Altruistul

 • Ajutatori care au nevoie sa fie ajutati

  Enneagram type 2 - The Helper

  Oamenii cu aceasta personalitate simt in mod esential ca sunt valorosi atata timp cat sunt de ajutor celorlalti. Iubirea este cel mai inalt ideal al lor. Altruismul este datoria lor. A oferi celorlalti este ratiunea de a fi. Implicati, constienti social, de obicei extrovertiti, Tipul doi sunt acei oameni care isi aduc aminte ziua de nastere a tuturor si se dau peste cap ca sa isi ajute un coleg de miunca, iubit sau prieten care are nevoie de ceva.

  Tipul doi este un om cald, emotional caruia ii pasa foarte mult de relatiile sale personale si isi dedica o cantitate uriasa de energie pentru ceilalti, asteptand sa fie apreciat pentru eforturile sale. Ei sunt oameni practici care infloresc in meserii care implica ajutorul si care stiu cum sa faca o casa sa fie confortabila si primitoare. Ajutorul pe care il dau celorlalti il face pe Tipul doi sa se simta bine in legatura cu el; a fi necesar il face sa se simta important; a fi altruist il face pe doi sa se simta virtuos. Mult din imaginea de sine a Tipului doi se invarte in jurul acestor chestiuni si orice amenintare atenteaza la acesta imagine de sine nu este de niciun fel tolerata. Tipul doi este extrem de convins de altruismul lui, fiind deseori adevarat ca el este de multe ori de ajutor si ca ii pasa de ceilalti. Este insa la fel de adevarat ca Tipul doi are nevoie de apreciere; el are nevoie ca cineva sa aiba nevoie de el. Iubirea lor nu este in totalitate fara conditionare.

  Tipul doi dezvolta deseori un simt de a avea anumite drepturi cand vine vorba despre persoanele apropiate. Pentru ca de multe ori au depus eforturi pentru ceilalti, ei incep sa simta ca recunostinta li se cuvine. Devin intruzivi si plini de cerinte daca nevoile lor emotionale nerecunoscute raman in umbra. Pot face pe seful si pot fi manipulatori, simtindu-se perfect justificat sa faca acest lucru, din cauza ca ei “si-au castigat dreptul” si intentiile lor sunt bune. Partea cea mai intunecata a fixatiei Tipului doi apare atunci cand doiul incepe sa simta ca nu va primi niciodata iubirea pe care o merita pentru toate eforturile lui. In asemenea circumstante ei devin isterici, irationali si chiar abuzivi.

  Pentru ca ajutorul pe care Tipul doi in general il ofera celorlalti ii satisface nevoile, desori uita sa aiba grija de el insusi. Acest fapt poate conduce la o epuizare fizica, emotionala si volatilitate emotionala. Tipul doi trebuie sa invete poate sa fie cu adevarat de ajutor celorlalti daca este sanatos, echilibrat si centrat in sine.

  Tipul doi se poate confunda pe el insusi daca nu se afla intr-un rol evident de ajutator in cadrul vietii lui profesionale; ei pot sa nu isi vada proportia implicarii lor in ajutarea celorlalti. Acest fapt este de obicei valabil pentru barbatii de Tip doi, care nu au primit aceiasi recunoastere sociala precum primesc femeile de Tip doi. Barbatii de tip doi se incadreaza gresit ca Tip unu sau trei, care sunt aripile Tipului doi. Femeile, dintre toate tipologiile, sunt conduse la a recunoaste unele dintre dinamicile Tipului noua in personalitatea lor, din cauza ca le-au fost intarite calitatile din punct de vedere social. Femeile de Tip noua, de exemplu, se cred de multe ori a fi Tip doi, mai ales daca sunt mame de copii mici. Insa Tipul noua este timid in sine si umil; Tipul doi este mandru si are un simt puternic al valorii proprii.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type2.php