•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 4 Individualistul

 • Cautatori ai identitatii, care se simt unici si diferiti

  Enneagram type 4 - The Individualist

  Oamenii cu acest tip de personalitate au tendinta sa isi construiasca identitatea in jurul perceptiei asupra lor ca si cum ar fi intr-un fel unici si diferiti; ei sunt individualisti constienti de ei insisi. Tipul patru are tendinta de a isi vedea diferentele fata de ceilalti atat ca un dar cat si ca un blestem – un dar, pentru ca ii diferentiaza fata de cei pe care ii percep ca fiind intr-un fel “obisnuiti” si un blestem, pentru ca de cele mai multe ori pare sa ii separe de la a experimenta formele simple de fericire la care ceilalti par sa aiba atat de usor acces. Din aceasta cauza, Tipul patru poate ajunge sa se simta superior celorlalti in timp ce in interior poate pastra in secret un grad mai mare sau mai mic de invidie si dor. Sentimentul de a apartine “adevaratei aristocratii” alterneaza cu sentimente profunde de rusine si frica de a fi intr-un fel profund gresit sau anormal.

  Tipul patru este din punct de vedere emotional extrem de complex si sensibil. Ei isi doresc profund sa fie intelesi si apreciati pentru sinele lor autentic, insa se pot simti extrem de usor neintelesi sau neapreciati. Au o tendinta de se retrage din fata unei lumi care pare prea cruda sau aspra, fiind deseori plini de toane sau temepramentali. Ei sunt centrati pe emotii si isi petrec mult timp din viata lor scufundati in peisaje mentale interne, unde simt sa isi cultive si sa isi analizeze sentimentele. O dorinta de a manifesta aceasta realitate interioara conduce desori Tipul patru catre a fi interesat de arte, cativa dintre ei chiar devenind artisti. Fie ca au sau nu inclinatii artistice, totusi, majoritatea persoanelor din Tipul patru sunt sensibile la estetica si interesate cu exprimarea de sine si dezvaluirea propriului sine, fie ca este vorba despre imbracamintea pe care o poarta sau natura totala a stilului lor de viata desori idiosincratic.

  Tipul patru este intr-o anumita masura melancolic prin dispozitia interioara, iar sub stres au tendinta sa pice in depresie. De asmenea, au tendinta de fi absorbiti in propriul sine, chiar si in cele mai bune circumstante, insa atunci cand sunt dezechilibrati, au o indulgenta cu propria persoana pe care o percep ca fiind perfect justificata ca mod de a compensa lipsa generala de placere pe care o experimenteaza in viata. In loc sa caute solutii practice pentru problemele lui, Tipul patru are tendinta sa aiba fantezii in legatura cu un salvator care ii va elibera din nefericire.

  Tipul patru intelectual are tendinta de a se crede in mod gresit Tipul cinci, iar o aripa puternica poate exacerba aceasta tendinta. Tipul patru totusi, spre deosebire de Cinci, are tendinta de a isi dezvalui sinele si de a isi exprima usor emotiile.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type4.php