•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 5 Investigatorul

 • Ganditori care au tendinta sa se retraga si sa observe

  Enneagram type 5 - The Investigator

  Tipul Cinci esential se teme ca nu are destula putere interioara ca sa faca fata vietii, asa ca tinde sa se retraga in siguranta si securitatea mintii, unde se poate pregati mental pentru iesirea in lume. Tipul cinci se simte confortabil si acasa in taramul gandurilor. Ei sunt in general inteligenti, bine cititi si atenti, frecvent devenind experti in domeniul care le capteaza interesul. In timp ce deseori sunt inclinati catre stiinte, mai ales daca au o aripa in Sase, la fel de multe persoane Tipul cinci sunt atrase de latura umanistica si nu este deloc neobisnuit ca Tipul cinci sa aiba inclinatii artistice. Tipul cinci este desori un pic excentric; el nu simte nevoia sa isi schimbe credintele pentru a face loc opiniei majoritatii si refuza sa faca compromisuri in legatura cu libertatea lui de a gandi asa cum doreste. Problema pentru Tipul cinci este ca se simte bine pe taramul gandurilor, frecvent nu se simte bine pe taramul emotiilor, sau in conjunctura cererilor unei relatii sau atunci cand vrea sa isi gaseasca locul in lume. Tipul cinci are tendinta de a fi timid, neintruziv, independent si nu este interesat sa ceara ajutorul pe care ceilalti ar fi fericiti sa il ofere.

  Tipul cinci este sensibil; el nu se simte capabil sa se pazeasca impotriva lumii. Pentru a compensa aceasta sensibilitate, Tipul cinci cateodata adopta o atitudine de indiferenta totala sau aroganta intelectuala, care are consecinta nefericita de a crea distanta intre el si ceilalti. A traversa aceasta distanta, poate fi dificil pentru un Tip cinci, pentru ca nu se simte deseori confortabil cu abilitatile sale sociale, insa atunci cand reuseste, el devin prieten devotat si companie de o viata intreaga.

  Tipul cinci intr-un fel se retine sa se exprime emotional, insa deseori are emotii puternice pe care nu le lasa sa se vada. Putini oameni stiu ce se intampla sub coaja lor, pentru ca Tipul cinci are o nevoie exagerata de izolare si o frica profund inradacinata de intruziune. Datorita sensibilitatii si a fricii de intruziune, fricile Tipului cinci devin coplesitoare, fie din cauza cerintelor celorlalti, fie de intensitatea emotiilor lui. Cateodata ei infrunta aceasta situatie prin abordarea unui stil de viata minimalist, in care au putine cereri proprii de la ceilalti pentru ca nici ceilalti sa nu aiba pretentii mari de la ei. Alte persoane Tipul cinci faca pace cu harababura vietii si se angajeaza mai mult in ea, insa aproape de fiecare data isi pastreaza frica in legatura cu faptul ca viata intotdeauna va cere de la ei mai mult decat ei pot oferi.

  Tipul cinci, mai ales daca are o aripa in Patru, se crede gresit un tip Opt. Asemenea persoane de Tip cinci recunosc faptul ca au emotii puternice si astfel nu se identifica cu portretul extrem de cerebral al Tipului cinci. Insa, Tipul cinci, spre deosebire de Patru, intotdeauna au grad de disconfort atunci cand vine vorba de a-si exprima starile emotionale. Oricat s-ar obisnui cu ele, limba emotiilor nu este limba lor nativa.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type5.php