•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 6 Devotatul

 • In conflict intre a crede si a nu crede

  Enneagram type 6 - The LoyalistTipul sase se simte esential nesigur, ca si cum nu exista nimic destul de fixat de care sa se agate. In miezul personalitatii de Tip sase sta un fel de frica sau anxietate. Aceasta anxietate are o sursa foarte profunda si se poate manifesta intr-o sumedenie de moduri, facand Tipul sase destul de greu de descris sau de integrat intr-o tipologie anume. Ceea ce au in comun toate persoanele de Tip sase este insa frica din miezul personalitatii lor, care se manifesta ca grija, ca imaginatie neobosita ca totul se poate sa mearga rau. Aceasta tendinta face ca Tipul sase sa iasa usor din necazuri insa, in acelasi timp ii fura acestuia atat de necesara pace interioara si conduce catre o tendinta de a fi lipsit de spontaneitate. Anxietatea esentiala din inima fixatiei Tipului sase pare sa umple deseori personalitatea acestuia cu un fel de “suspiciune defensiva”. Tipul sase nu are incredere usor; el este deseori ambivalent in legatura cu ceilalti, pana in momentul in care persoana respectiva chiar isi dovedeste calitatile, moment in care poate raspunde si el cu o loialitate exemplara. Loialitatea Tipului sase este intr-un fel o sabie cu doua taisuri, totusi, atunci cand Tipul sase are tendinta sa fie loial unui pieten, unui partener, unei slujbe sau unei cauze chiar si la mult timp dupa ce nu mai este cazul sa mai fie.

  Tipul sase in general cauta ceva sau pe cineva in care sa creada. Aceasta tendinta, combinata cu suspiciunea lor generala da nastere unei relatii complicate cu autoritatea. Aceasta latura a tipului sase care cauta ceva in care sa creada, este deseori susceptibila tentatiilor de a oferi autoritatea unei susrse externe, fie ca este vorba despre unui individ sau unei credinte. Insa tendinta Tipului sase catre neincredere si suspiciune lucreaza impotriva oricarui tip de credinta in autoritate. In conecinta, cele doua tendinte opuse exista una langa cealalta in personalitatea eneagramei Tipului sase, avand proportii diferite in indivizi diferiti, cateodata chiar alternand in cadrul aceluiasi individ.

  Elementul care induce cu adevarat in eroare in legatura cu Tipul sase este faptul care acesta are doua strategii diferite cand vine vorba de frica. Unii sase sunt in mod esential plini de fobii. Tipul sase fobic este de obicei ascultator, cooperant si isi doreste parteneriate. Alte persoane de Tipul sase adopta o strategie opusa atunci cand infrunta frica, devenind contra-fobic, adica adopta o pozitie sfidatoare in fata oricarei frici pe care o identifica. Acesta este Tipul sase care se lupta cu autoritatea si adopta o atitudine sfidatoare in fata pericolului fizic. Acestia pot fi agresivi si, in loc sa caute autoritatea, pot avea un comportament de tip rebeliune sau anti-autoritate. Ei sunt desori inconstienti de frica ce le motiveaza actiunile. De fapt, Tipul sase in general, are tendinta de a fi orb la proportiile anxietatii proprii. Pentru ca are o atitudine de a isi reprima toate emotiile, Tipul sase este desori inconstient de existenta acestora, pentru ca nu exista niciun element de contrast care sa le evidentieze.

  Pentru ca Tipul sase nu reusete niciodata sa vada proportia fricii sale, se crede a fi dintr-o alta tipologie. Este posibil deseori ca femeile de Tip sase sa se identifice cu rolul ajutatorului, insa Tipul sase are o atitudie ambivalenta fata de relatii, spre deosebire de Tipul doi, care in general stie ce vrea. Tipul sase, nereusind sa isi recunoasca anxietatea, se poate crede Tipul noua, insa acesta are capacitatea de a se relaxa si de a avea incredere in ceilalti, niciuna dintre aceste atitudini nefiind usor de adoptat de catre Tipul sase. Tipul sase se poate crede patru, mai ales daca are inclinatii artistice, insa le lipseste scufundarea in sine a Tipului patru. Se poate confunda cu Tipul cinci, mai ales daca este intelectual, asa cum sunt majoritatea persoanelor de Tip sase, insa spre deosebire de Tipul cinci, acesta are tendinta de a fi practic. In final, Tipul sase contra-fobic se poate crede un Tip opt, insa ii lipseste increderea in sine a acestuia.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type6.php