•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 7 Entuziastul

 • Cautatori ai placerilor si planificatori, in cautarea distractiilor.

  Enneagram type 7 - The EnthusiastTipul sapte este in mod esential aplecat catre a isi trai viata ca o aventura incitanta. Sunt orientati catre viitor, oameni neobositi care in general sunt convinsi ca exista ceva mai bun imediat dupa colt. Ei sunt ganditori rapizi care au o mare cantitate de energie si care planifica mult. Tind sa fie extrovertiti, multi-talentati, creativi si deschisi la minte. Sunt entuziasti care se bucura de placerile simturilor si care nu cred in nicio forma de negare a sinelui.

  Tipul sapte este o persoana practica ce are multe aptitudini. El stie sa faca conexiuni si sa se promoveze si interesele sale. Deseori are spirit antreprenorial si poate sa transmita entuziasmul sau celor cu care intra in contact. Atunci cand poate sa se concentreze pe talentele sale, deseori are succes. Concentrarea nu este punctul forte al Tipului sapte, totusi. Tendinta lui este sa creada ca ceva si mai bun il asteapta, ceea ce il face dezinteresat la a ramane fixat intr-o optiune sau sa isi urmeze scopul cu devotiune.

  Problema centrala a Tipului sapte este cautarea compulsiva a placerilor. Tipul sapte are la baza comportamentului frica, aceasta fiind nascuta ca frica de puterea starilor negative ale mintii. Pe acestea el el le evita cautand distractii in mediul exterior: prin multitasking (face mai multe lucruri deodata), lasandu-si cat mai multe optiuni, angajandu-se in cautare stimulativa de orice fel. Din aceasta cauza, Tipul sapte este cel mai inclinat catre dependente de orice fel, fie ca este vorba despre cumparaturi, jocuri de noroc, droguri sau orice alt tip.

  Tipul sapte are de obicei o parare extrem de buna despre el si despre talentele sale; el se concentreaza pe punctele tari si pe virtutile sale si nu se uita la partile mai putin bune si viciile sale. Pentru ca Tipul spate nu vrea sa isi confrunte emotiile intunecate, nici nu poate sa inteleaga durerea pe care o resimt altii, asa ca are deseori probleme in a vedea realitatea altor persoane. Magnitudinea cu care Tipul sapte fuge de emotiile negative este o masura a sanatatii mentale a Tipului sapte; cu cat fuge mai mult de ele, cu atat creste puterea acestora si este mai susceptibil ca Tipul sapte sa cada intr-o forma de dereglare anxioasa sau un episod de depresie severa.

  De vreme ce sunt fixati sa priveasca in exterior, nu sunt buni la introspectie, asa ca nu este rar ca Tipul sapte sa se confunde cu un altul. Cateodata se crede Tipul opt, de vreme ce si el poate fi dominator, mai ales daca are o aripa in opt. Insa Tipul opt nu este anxios si ii lipseste energia rapida, mentala ce este atat de caracteristica Tipului sapte. Tipul sapte se poate crede un trei, insa acesta este mult mai concentrat pe o singura chestiune si nu sufera de dorinta de a isi lasa toate usile deschise, ca posibilitati. In mod suprinzator, Tipul sapte se poate crede patru. Atunci cand isi recunoaste discrepanta dintre persoana optimista, cautatoare de distractii pe care o proiecteaza in exterior si starile sale interioare deseori anxioase, poate confunda durerea cu melancolia tipului patru. Totusi, Tipul sapte fuge de durere, pe cand Tipul patru isi cultiva de cele mai multe ori starile mentale negative.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type7.php