•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 8 Provocatorul

 • Preiau controlul pentru ca nu vor sa fie controlati.

  Enneagram type 8 - The ChallengerTipul opt in mod esential nu vrea sa fie controlat, fie de catre ceilalti, fie de catre circumstante; ei au intentia totala de a fi maestrii destinului lor. Tipul opt are o mare vointa, este decisiv, practic, cu o minte tare si energetic. Au tendinta sa fie dominatori; dorinta lor totala de a nu fi controlati de catre altii se manifesta in mod frecvent prin nevoia de a-i controla pe ceilalti. Atunci cand este sanatos, tendinta aceasta este tinuta sub control, insa tendinta exista mereu acolo, si in orice caz poate ocupa un loc central in interpretarea relatiilor de catre Tipul opt.

  Tipul opt are in general instincte puternice si apetit fizic puternic pe care le permit fara sa simta rusine sau vina. El vrea multe de la viata si se simte perfect pregatit ca sa porneasca si sa le obtina. Trebuie sa fie independent din punct de vedere financiar si deseori are probleme sa lucreze pentru oricine altcineva. Din aceasta cauza Tipul opt are nevoie sa iasa din sistem complet, asumandu-si un fel de mentalitate de outsider. Majoritatea persoanelor de Tip opt isi gasesc modul in care sa fie independenti financiar in timp ce se impaca cu societatea, insa intotdeauna pastreaza o anumita greutate la asocierea cu orice relatie ierarhica in care Tipul opt ocupa o alta pozitie decat cea de top.

  Tipului opt ii este greu sa isi lase garda jos in relatiile intime. Intimitatea implica vulnerabilitate emotionala si o asemenea vulnerabilitate este una dintre cele mai profunde frici ale Tipului opt. Tradarea de orice fel este absolut intolerabila si poate provoca un raspuns puternic din partea Tipului opt violat. Relatiile intime sunt deseori arena in care problemele de control ale Tipului opt sunt cele mai evidente, problemele de incredere fiind miezul acestora. Tipul opt are deseori o latura sentimentala pe care nu o arata nici macar celor cu care sunt intimi, atat de mare este frica de vulnerabilitate. Insa, desi increderea nu este ceva natural pentru Tipul opt, atunci cand Tipul opt ia pe cineva in sanctuarul lui interior, acesta gaseste acolo un prieten credincios si neclintit. Instinctul puternic de protectie al Tipului opt vine in discutie atunci cand este vorba despre apararea familiei si a celor dragi, iar Tipul opt este in mod frecvent generos pana la absurd in a le oferi ceva celor de care are grija.

  Tipul opt este inclinat spre furie. Atunci cand este provocat puternic, sau cand personalitatea este dezechilibrata, exploziile de furie se pot transforma in ura. Tipul opt nesanatos este sincer agresiv atunci cand este fortat si poate ajunge chiar la violenta. Unor asemenea persoane de Tipul opt le place sa ii intimideze pe ceilalti pe care ii vad ca fiind “slabi” si nu simte nicio mustrare de constiinta sa ii calce in picioare pe cei care ii stau in cale. Poate fi crud, brutal si periculos.

  Femeile de Tip opt se pot crede alt tip mai usor decat barbatii, pentru ca multe caracteristici tipice personalitatii de tip opt au fost descurajate in cazul femeilor. In general, insa, alte tipuri de personalitati se cred in mod gresit a fi Tipul opt. Acest lucru este valabil mai ales in cazul Tipului sase contra-fobic, care nu poate recunoaste faptul ca agresiunea lor este o acoperire pentru extrem de bine ascunsa lor anxietate. Tipul sapte se poate crede si el opt, insa Tipului sapte ii lipseste intensitatea concentrarii tipica Tipului opt, si in timp ce atat Tipul opt cat si Tipul sapte au personalitati energice, Tipul opt are o energie bazata pe fizic, iar Tipul sapte are un model energetic cu o calitate nervoasa, mentala in el.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type8.php