•  Navigation
 • Eneagrama - tipul 9 Pacifistul

 • Pastratori ai pacii si armoniei

  Enneagram type 9 - The Peacemaker

  Tipul noua simte in mod esential nevoia de pace si armonie. Ei au tendinta sa evite conflictele cu orice cost, fie ca acesta este intern sau interpersonal. Iar cum potentialul de conflict in viata este practic omniprezent, dorinta Tipului noua de il evita conduce in general la un grad mai mare sau mai mic de retragere din viata, iar multe persoane de Tip noua sunt, de fapt, introvertite. Alte persoane Tip noua au o viata mai activa, sociala, insa oricum raman intr-o anumita masura “detasati”, sau neimplicatii total, ca si cum s-ar izola pe ei insisi de pericolele care le ataca pacea interioara. Majoritatea persoanelor de Tip noua sunt de destul de comode; ele adopta strategia “sa curga odata cu curentul”. Tipul noua este de obicei de incredere, robust, modest, tolerant si placut.

  Tipul noua are tendinta de a vedea viata in mod optimist; el are, in general, incredere in oameni care vad ce este mai bun in ceilalti; el are deseori o credinta extrem de inradacinata ca lucrurile vor merge bine intr-un fel sau altul. Are dorinta de a se simti conectat, atat cu oamenii cat si cu lumea in general. El se simte cel mai “acasa” in natura si este un parinte cald si atent.

  Inabilitatea Tipului noua de a tolera conflictele se traduce cateodata intr-o abordare total conservatoare a vietii. Schimbarile pot provoca sentimente neplacute si pot strica dorinta Tipului noua pentru confort. Tipul noua mai putin sanatos pare a fi incapabil sa se motive sa intre in actiune si sa faca schimbari reale. Totusi, atunci cand schimbarea survine, cum se intampla in general, Tipului noua ii este de obicei usor sa se adapteze. Are tendinta de a fi mult mai rezistent decat se poate crede el insusi. De fapt, Tipul noua nu prea are destula incredere in general, iar atitudinea lui comoda pare de multe ori sa ii faca pe ceilalti sa il ia ca atare si sa treaca peste contributia lui semnificativa. Acest fenomen poate sa porneasca un sentiment adanc de furie in psihicul Tipului noua, ce poate erupe in constienta prin scurte accese de furie care se sting repede, insa care se manifesta de cele mai multe ori sub forma unei agresiuni pasive constante. A fi omis este de cele mai multe ori sursa unei tristeti profunde pentru Tipul noua, o tristete pe care foarte rar o si verbalizeaza.

  Tipul noua se crede gresit o alta tipologie pentru ca are un simt difuz al identitatii proprii. Acest fenomen coroborat cu faptul ca Tipul noua de cele mai multe ori fuzioneaza cu persoanele dragi si printr-un proces de identificare ia caracteristicile persoanelor cele mai apropiate de ei. Femeile de Tip noua se cred in mod gresit doi, mai ales daca sunt mame de copii mici. Tipul noua, totusi este comod, iar Tipul doi este destul de constient de propria valoare. Tipul noua se poate crede gresit ca Tip patru, insa Tipul noua are tendinta de evita emotiile negative, pe cand Tipul patru deseori le exacerbeaza. Intelectualii de Tip noua, mai ales barbatii, se confunda cu Tipul cinci, insa Tipul cinci este litigios din punct de vedere intelectual, pe cand Tipul noua este conciliator si evita conflictele.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/type9.php