•  Navigation
 • Greseala de a te teme de "greseala"

 • Vinovatia a devenit unul dintre principalele metode de manipulare si supunere ale individului atat la nivel micro, in cadrul unei relatii intre doi indivizi, cat si in familie si in societate. Vinovatia a devenit o arma si nu un instrument al dreptatii. Conceptul de vinovatie neaga Iubirea (pentru ca atunci cand Iubirea reala si profunda exista, vinovatia nu mai poate exista, excluzandu-se automat una pe cealalta), neaga natura profunda a fiintei tale si te micsoreaza, te urateste, iti taie aripile si te tine prizonier intre niste limite care iti sufoca esenta, indepartandu-te de la Sensul real al existentei tale.

  Cand suntem facuti vinovati? Atunci cand nu am respectat o serie de reguli. Din pacate nu ne mai intrebam si cine si la ce nivel de constiinta a creat aceste reguli, pentru ca suntem atat de obisnuiti cu ele incat rar le mai punem la indoiala validitatea. Cadem in capcana de a crede in vinovatie, cadem in capcana de a crede in pacat. Si daca nu credem in vinovatie sau pacat, dat fiind ca am deschis putin ochii si am inteles falsitatea sau ingustimea acestor doua concepte, atunci credem in greseala.

  Cu alte cuvinte, mare parte din clipele pretioase care ne compun viata, le petrecem numarandu-ne vinovatiile, pacatele sau in cel mai bun caz, greselile. De aici aparitia limitarilor, a suferintei si a frustrarilor de tot felul pe care mai apoi le oglindim in realitatea noastra, care devine gri, urata, incolora sau chiar de nesuportat. Timpul trece, Viata curge si noi continuam sa ne numaram vinovatiile, pacatele si greselile. Astfel batem pasul pe loc, traind intr-un iad personal mai mult sau mai putin constientizat.

  Sigur ca, momentan, exista o serie de reguli care se justifica. Acest lucru se intampla pentru ca omul nu si-a ridicat inca nivelul de constiinta intr-atat incat sa poata trai intr-o comunitate liber de reguli, fara a distruge. El inca actioneaza dintr-o perspectiva trunchiata a realitatii, limitandu-se in mare parte la a se identifica cu vehicolul-corp si instrumentul minte. El crede ca este doar corpul si mintea sa. El a uitat de Sursa si uitand de Sursa a uitat de Iubire. Numai cand ne vom fi reamintit Iubirea si cand vom actiona din Centrul fiintei noastre, dintr-un punct de constiinta mai inalt, regulile vor deveni total nejustificate. Dar daca ele exista, asta nu inseamna ca trebuie sa devenim sclavul lor, ca trebuie sa impiedice exprimarea sufletului, ca trebuie sa cadem victime ale rigiditatii lor. Atunci cand ne ridicam nivelul de constiinta, ne ridicam, treptat si deasupra acestor reguli, pentru ca ele devin inutile. 

  Se spune ca greseala, defapt nu exista. Si acest lucru este adevarat. Este important sa intelegem ca defapt exista doar experienta. Greseala nu inseamna decat ca la un moment dat am actionat dintr-un punct de constiinta limitat, din perspectiva corp-minte, uitand de adevarata noastra natura. In felul acesta probabil ca am creat o serie de efecte asazis „negative” pentru noi sau pentru ceilalti. Insa, in realitate, problema  nu este reprezentata de greseala. Problema apare atunci cand lasam greseala sa ne tintuiasca, transformand-o in sentiment de vinovatie, dand nastere unor trairi de genul angoasa, anxietate, manie, frustrare, toate devenind straturi de praf care acopera Sufletul nostru, caruia nu ii mai dam posibilitatea sa se exprime.

  Ce s-ar intampla daca de maine ai face o schimbare in acest sens. Ce s-ar intampla daca in loc sa stai sa iti numeri „pacatele” si greselile, ai incepe sa vezi in acestea OPORTUNITATI de invatare. Daca chiar simti ca ai gresit, nu trebuie sa negi asta, dar transforma greseala in treapta pentru propria ta evolutie. Numai cel ce nu traieste nu greseste, numai cel ce nu isi da voie sa experimenteze nu se confrunta cu greseala. Ori noi am venit aici sa experimentam.

  In primul rand re-evalueaza regulile dupa care iti conduci viata si care iti sunt impuse de catre societate. Incearca sa intelegi care mai merita pastrate si care nu. Apoi fii bland cu tine insuti. A fi bland cu tine insuti nu inseamna sa accepti sa cazi intr-o comoditate care iti permite sa repeti aceeasi greseala la infinit, pentru ca astfel nu ai mai evolua. A fi bland cu tine insuti, inseamna a renunta la a te mai condamna pentru ca la un anumit moment nu ai actionat in conformitate cu Sufletul tau, astfel tradandu-te pe tine sau lovindu-i pe ceilalti. Aminteste-ti ca ai facut ceea ce ai putut la nivelul de constiinta pe care il aveai in acel moment. Chiar crezi ca daca ai fi privit realitatea de la un nivel de constiinta mai inalt ai mai fi actionat la fel? Nu. In consecinta nu ai de ce sa te condamni, pentru ca ai facut tot ceea ce ai putut la nivelul la care te aflai atunci cand ai „gresit”. Asadar relaxeaza-te. Cu totii gresim, altfel lumea in care traim ar fi plina de iluminati, dar mai avem ceva drum de parcurs pana acolo. Deci relaxeaza-te, dar exerseaza tot mai mult starea de observator. Nu te condamna, nu pica in nici o stare de vinovatie dar nu nega experienta cu pricina ci priveste la ea ca la o oportunitate de invatare. Intelege lectia. Fiecare „greseala” iti va spune ceva despre tine, despre nivelul de constiinta la care te afli si despre ceea ce este oportun sa faci pentru a mai urca o treapta in propria ta evolutie. Astfel vei Creste dar vei si evita repetarea greselii. Orice greseala te imbogateste daca stii cum sa o privesti. Asta nu inseamna sa nu tinzi catre Curatenie, Corectitudine, Iubire, Puritate. Dar daca greseala apare si este si firesc sa apara intr-o lume relativa si cu perspective inguste, atunci transform-o in oportunitate si culege-i darul. 

  Nu permite santajul emotional, nu lasa pe nimeni sa foloseasca vinovatia ca instrument de manipulare si supunere, nu lasa pe nimeni sa iti taie aripile.

  Da-ti voie sa zbori,

  da-ti voie sa gresesti,

  da-ti voie sa fii,

  sa cazi si sa te ridici,

  da-ti voie sa inveti,

  da-ti voie sa Cresti,

  da-ti voie sa Traiesti!…

  …pentru ca greseala este menita sa te impinga inainte, nu sa te tintuiasca, este menita sa te deschida, nu sa te limiteze, depinde doar de modul in care o privesti. 

   

  Cu drag!