•  Navigation
 • "Harti si indicatoare" - cum sa privim la experienta vietii

 • Atunci cand pornesti intr-o calatorie, este foarte bine sa te uiti la o harta rutiera. Aceasta este o inventie intelectuala, care te ajuta sa capeti o idee generala despre modul in care trebuie sa procedezi. Dar ea nu este si nu poate fi niciodata o adevarata descriere a drumului.

  Nimeni nu iti poate spune cum va arata acel drum. Numai experienta ta poate face acest lucru. In orice situatie apare un moment in care iau sfarsit pregatirile si incepe experienta. Faptul ca stii ca te-ai pregatit bine, iti poate da convingerea ca totul va fi in regula, dar reusita apare numai atunci cand te bizui pe tine insuti. Convingerea este un lucru important, la care trebuie sa renunti in cadrul experientei.

  In felul acesta, faci un salt urias inspre credinta.

  Cu timpul, toata lumea trebuie sa puna harta jos si sa fie prezenta in cadrul experientei. Pe parcursul experientei apar intamplari neasteptate, abateri din drum, schimbare de vreme. A conduce o masina este cu totul altceva decat a te uita pe o harta. Cel mai bun lucru pe care aceasta gandire lineara si secventiala ti-o poate da este o harta a experientei tale potentiale. Dar ea nu te poate conduce pe parcursul acestei experiente. Atunci cand te afli in mijlocul experientei, exista semne care te ajuta. Indicatorul de ocolire iti spune ca trebuie sa-ti schimbi directia. Indicatoarele de pe autostrada iti spun cum s-o iei pe banda care trebuie sau cand sa faci stanga. Exista indicatoare care-ti arata unde se afla locuri in care poti sa mananci, sa dormi sau sa gasesti benzina. Daca nu citesti aceste indicatoare, nu poti avea o experienta reusita. Indicatoarele vin din interfata dintre realitatea exterioara si cea interioara. Ele sunt create prin conexiunea noastra intuitiva cu viata. Indicatoarele ne apar numai in momentul prezent. Nu gasesti unul care sa-ti spuna “Maine sau candva, luna viitoare, mergi drept inainte.” Indicatorul iti spune sa mergi drept inainte acum, sau foarte curand. El iti arata cum sa procedezi aici si acum. Indicatoarele sunt extrem de folositoare si importante. Din nefericire, ele sunt aproape complet nebagate in seama de catre emisfera stanga a creierului – mintea lineara.

  Atunci cand pornesti intr-o calatorie, o harta iti poate fi de mare ajutor. Informatia emisferei stangi a creierului te poate ajuta sa te pregatesti dar, o data pornit, indicatoarele sunt absolut necesare. Dai tu oare atentie indicatoarelor ce apar in viata ta? Sau incerci sa iti organizezi viata folosind numai harta?

  Fiecare dintre voi are acces la indrumarea aflata la un nivel emotional profund. Daca “vei fi impreuna” cu experienta ta, vei simti indicatoarele care apar. Ele iti pot spune simplu ca “asta este in regela” sau “nu e bine ce faci” iar aceasta este, adesea, singura informatie de care ai nevoie. Pentru a primi indrumare nu este nevoie sa ai viziunea unui sfant.

  Indrumarea este marele tau aliat in viata. Atunci cand te bazezi pe ea, poti sa mergi inainte cu un minim de planificare, insa atunci cand o ignori, oricat ai planifica, tot nu ajungi acasa. Atunci cand sti unde vrei sa mergi, te poti baza pe indrumarea din tine care te ajuta sa ajungi acolo. A incerca sa iti dai seama pe plan intelectual “cum sa ajungi acolo” este un exercitiu inutil. Pur si simplu, nu poti sa sti dinainte. Dar, atunci cand te vei afla in decursul experientei, indicatoarele vor apare si vei sti incotro sa o apuci.

  Cu cat ai mai mare incredere in indumarile din tine, cu atat viata iti devine mai spontana. Planurile sunt intotdeauna tentative care permit provocari si daruri neanticipate. Dar aceasta nu inseamna ca nu esti pe deplin implicata. In realitate, poti sa iei hotarari plecand dintr-un loc mult mai profund iar cand te implici total, o faci fara nici un fel de sacrificiu.

  (Paul Ferrini – “Linistea Inimii”)