•  Navigation
 • Introducere in Eneagrama

 • Sistemul Eneagramei

  Eneagrama este un sistem de tipologii de personalitate ce este compus din 9 tipuri diferite. Fiecare individ este considerat a fi dintr-un singur tip, cu toate ca poate avea trasaturi ce apartin de alte tipuri. In timp ce este inca neclar daca tipul de eneagrama este determinat genetic sau nu, multi cred ca acesta este prezent inca de la nastere.

  Cele noua tipuri (eneatipuri, “ennea” inseamna noua) sunt identificate universal printr-un numar de la 1 la 9. Aceste numere au un mod standard de a fi plasate in jurul simbolului Eneagramei. Autorii care au scris despre Eneagrama au dat propriile nume individuale acestor numere. Acestea sunt:

  6a0128776e0503970c019affb959f1970d

  1. Ajutatorul
  2. Altruistul
  3. Motivatorul
  4. Individualistul
  5. Investigatorul
  6. Devotatul
  7. Entuziastul
  8. Provocatorul
  9. Pacifistul

  Oamenii dintr-o anumita tipologie au anumite caracteristici in comun, insa pot fi extrem de diferiti de fapt. Depinde, intre altele, de nivelul propriu de sanatate mentala. Oamenii nesanatosi (nevrotici) dintr-o anumita tipologie pot fi extrem de diferiti comparativ cu cei sanatosi. Riso si Hudson disting 9 niveluri de sanatate mentala (in cartea lor Personality Types) si au descrieri pentru fiecare nivel legat de fiecare tip de eneagrama.

  Aripi

  De obicei o persoana are si caracteristici dintr-una dintre tipologiile adiacentei celei proprii. Acestea sunt numite aripi. Deci, in cazul in care cineva este Tipul 5, poate avea o aripa 4 sau o aripa 6. Prescurtat, se spune “5a4” si “5a6”. Daca cineva nu are o aripa dominanta, se spune ca aripile sunt echilibrate.

  Pentru a afla ce tip de Eneagrama sunteti, cititi descrierile pentru a vedea care va caracterizeaza cel mai mult, sau faceti Testul gratuit de Eneagrama de pe acest website. (nota: testul este in engleza si se refera la asa numita Eneagrama a fixatiilor)

  Descrierile tipurilor de Eneagrama

  Tipul 1 – Ajutatorul

  Perfectionisti, responsabili, fixati pe imbunatatire

  Tipul unu cauta in mod esential sa faca lucrurile mai bune, crezand ca nimic nu este destul de bun. Aceasta caracteristica ii face perfectionisti ce vor sa reformeze si sa imbunatateasca, ce doresc sa faca ordine in haosul omniprezent.

  Tipul 2 – Altruistul

  Ajutatori care au nevoie sa fie ajutati

  Tipul doi simte ca este vrednic in masura in care este de ajutor celorlalti. Iubirea este idealul cel mai inalt. Impersonalitatea este datoria lor. A da celorlalti este ratiunea pentru a exista. Implicati, constienti social, de obicei extrovertiti, Tipul doi sunt genul de oameni care isi aduc aminte ziua de nastere a tuturor si se dau peste cap ca sa isi ajute un coleg de munca, partenerul sau un prieten care are nevoie de ajutor.

  Tipul 3 – Motivatorul

  Concentrati pe prezenta succesului pentru a obtine validarea

  Tipul trei are nevoie sa fie validat pentru a se simti vrednic; ei cauta succesul si vor sa fie admirati. De obicei muncesc mult, sunt competitivi si foarte concentrati in atingerea scopurilor lor, indiferent ca scopul lor este sa fie cei mai de succes agenti de vanzare din companie sau cea mai “”sexy” femeie din cercul social.

  Tipul 4 – Individualistul

  Cautatori ai identitatii, care se simt unici si diferiti

  Tipul patru isi construieste identitatea in jurul perceptiei propriei persoane ca fiind cineva intr-un fel diferit sau unic; ei sunt din aceasta cauza constienti de sine in mod individual. Ei au tendinta de a vedea diferentele fata de ceilalti ca fiind in acelasi timp un dar si un blestem – dar, pentru ca ii diferentiaza fata de cei pe care ii percep ca find intr-un fel “obisnuiti” si blestem pentru ca asta pare deseori sa ii tina departe de la formele simple de fericire de care ceilalti par atat de usor sa se bucure.

  Tipul 5 – Investigatorul

  Ganditori care au tendinta sa se retraga si sa observe

  Tipul Cinci esential se teme ca nu are destula putere interioara ca sa faca fata vietii, asa ca tinde sa se retraga in siguranta si securitatea mintii, unde se poate pregati mental pentru iesirea in lume. Tipul cinci se simte confortabil si acasa in taramul gandurilor. Ei sunt in general inteligenti, bine cititi si atenti, frecvent devenind experti in domeniul care le capteaza interesul.

  Tipul 6 – Devotatul

  In conflict intre a crede si a nu crede

  Tipul sase se simte esential nesigur, ca si cum nu exista nimic destul de fixat de care sa se agate. In miezul personalitatii de Tip sase sta un fel de frica sau anxietate. Tipul sase nu se increde usor; sunt deseori ambivalenti in legatura cu altii, pana ce persoana respectiva nu s-a dovedit de incredere absoluta, punct in care pot raspunde cu o loialitate extrema.

  Tipul 7 – Entuziastul

  Cautatori ai placerilor si planificatori, in cautarea distractiilor

  Tipul sapte este in mod esential aplecat catre a isi trai viata ca o aventura incitanta. Sunt orientati catre viitor, oameni neobositi care in general sunt convinsi ca exista ceva mai bun imediat dupa colt. Ei sunt ganditori rapizi care au o mare cantitate de energie si care planifica mult. Tind sa fie extrovertiti, multi-talentati, creativi si deschisi la minte.

  Tipul 8 – Provocatorul

  Preiau controlul pentru ca nu vor sa fie controlati

  Tipul opt in mod esential nu vrea sa fie controlat, fie de catre ceilalti, fie de catre circumstante; ei au intentia totala de a fi maestrii destinului lor. Tipul opt are o mare vointa, este decisiv, practic, cu o minte tare si energetic. Au tendinta sa fie dominatori; dorinta lor totala de a nu fi controlati de catre altii se manifesta in mod frecvent prin nevoia de a-i controla pe ceilalti.

  Tipul 9 – Pacifistul

  Pastratori ai pacii si armoniei

  Tipul noua simte in mod esential nevoia de pace si armonie. Ei au tendinta sa evite conflictele cu orice cost, fie ca acesta este intern sau interpersonal. Iar cum potentialul de conflict in viata este practic omniprezent, dorinta Tipului noua de il evita conduce in general la un grad mai mare sau mai mic de retragere din viata, iar multe persoane de Tip noua sunt, de fapt, introvertite. Alte persoane Tip noua au o viata mai activa, sociala, insa oricum raman intr-o anumita masura “detasati”, sau neimplicatii total, ca si cum s-ar izola pe ei insisi de pericolele care le ataca pacea interioara.

  Variantele instinctive

  In plus fata de Tipul de Eneagrama, oamenii mai pot face parte dintr-un dintre cele trei variante instinctuale. Instrictul de conservare (in legatura cu propriul sine), instinctul sexual (in legatura cu o alta persoana) si instinctul social (in legatura cu un grup) pot fi cele mai pronuntate variante instinctuale.

  Aici veti gasi un alt test pentru a afla ce varianta instinctuala sunteti.

  sursa: http://www.eclecticenergies.com/enneagram/introduction.php