•  Navigation
 • Invatatura

 • Ce este viata? Cine sunt eu? De ce sunt aici si acum?

  Multe intrebari, la care, poate ai ajuns si tu si nu le-ai lasat sa se umple de praf, uitate in sertarul fara nume al amintirilor. In mod normal, nu ajungem la asemenea intrebari. Nu ajungem sa cautam sa raspundem Misterului vietii, care ne impinge, fara incetare, catre aceste intrebari. In mod normal, viata trece pe langa noi, fara sa patrundem sau macar sa fim interesati de a afla.

  Daca simti ca exista o cautare, ca aceasta Cale ar putea fi pentru tine cel putin la fel de importanta precum celelalte lucruri esentiale care iti definesc realitatea, atunci esti in locul potrivit, la locul potrivit. Si daca vei face pasi pe aceasta Cale, oricum vei vedea, in experienta directa, ca nici nu poate fi altfel. Oricum, stiu ca esti aici dintr-un motiv anume, ca ceva te-a condus aici, ca exista un imbold de a descoperi ceva care este dincolo de orice Invatatura sau de ceea ce ai crezut pana acum.

  Las aici invitatia deschisa de a ne cunoaste, de a lasa Universul sa lucreze exact in modul in care El deja o face si sa descoperim, impreuna, Adevarul in legatura cu "Cine esti Tu" cu adevarat.

 • Instrumente ale Calatorului

  Adevarul este simplu. El se dezvaluie in linistea interioara, in diverse forme, ca parfumuri subtile ale Sufletului, doar manifestarea continand fragmente disparate ale acestuia. Insa tocmai din cauza ca in manifestare, in acest Univers mental, experientele au tendinta de a se "complica", ne este mult mai usor sa pasim pe Cale, folosind cateva instrumente de nadejde, care si in cazul in care nu contribuie la raspunsurile esentiale in legatura cu propria natura fundamentala, sunt ajutoare de nadejde pentru o viata mai buna, traita din plin cu bucurie si in armonie.

  Primul instrument este Meditatia. S-au scris tone de carti si s-au spus nenumarate lucruri despre acest cuvant, incat este la ora actuala, o adevarata epopee sa descoperi ce este meditatia. Poate deja ai o idee si crezi ca trebuie sa fie intr-un fel sau altul, ca trebuie sa aiba un rezultat sau altul. Dar vreau sa iti spun ca, de fapt, experienta directa a propriei esente este Meditatia. Ca meditatia nu este o stare si ca atata timp cat exista un Meditator si un proces caruia ii spunem Meditatie, nu atingem adevarata meidtatie. Nu neg scopul si beneficiile meditatiei, de orice fel, insa aici, cautam Adevarul. Iar pentru asta avem nevoie de a ne apropia cat mai mult de el, pentru a deschide usa Gratiei Divine sa coboare in vehicolul minte-corp. A medita se inlocuieste cu meidtatia in sine. Intr-un mod extrem de simplu, atunic cand atentia nu este captata de un obiect (aici includ pe langa obiectele aparente simturilor primare si gandurile sau emotiile), cand constienta se odihneste doar in propria constientizare, Meidtatia este prezenta, esti Meditatia si nu exista decat un Spatiu infinit care contine constienta a ceea ce este. Aceasta atitudine, aceasta stare, aceasta ipostazaeste poarta de intrare in Meditatie. Ceea ce "infapruieste" Meditatia este o alta discutie, care va fi detaliata, in timp, pe acest site.

  Al doilea instrument este Mindfulness-ul. Stiu ca exista la ora actuala cursuri foarte bune si "invatatori" extrem de profunzi si dedicati de mindfulness. Dar in cele din urma, tu esti cel mai bun profesor care poate exista, pentru simplul motiv ca aceasta practica este cu adevarat folositoare in a afla cine esti cu adevarat, doar in momentul in care practicam constant. Doar in momentul in care constienta experientelor este continua. Ce inseamna sa fii "mindfull" de fapt? Inseamna sa devii din ce in ce mai constient de faptul ca, inaintea tuturor experientelor, este constienta. Iar acest Adevar se dezvaluie, in mod natural, practicand atentia asupra experientei directe, fara etichetare, doar observand (punand accentul de senzatiile experiemntate in mod direct).

  Cel de-al treile instrument este Auto-interogarea. Auto-interogarea este in fapt curiozitatea naturala a Sufletului de a descoperi Esenta in orice experienta. De a dezvaluie ceea ce este, in modul in care este. Auto-inetrogarea pornese de dintr-o stare de acceptare a faptului ca nu stii (din perspectiva din care privesti) si ca exista curiozitatea proaspata si luminoasa a copilului care vrea sa descopere. Daca ajungi sa combini Meditatia si Mindfulness-ul vei descoperi ca Auto-interogarea este naturala si parte integranta a acestui triunghi de instrumente, o consecinta a cautarii. Exista si persoane care gasesc acest exercitiu inutil si fara efecte, caz in care recomandarea lui Ramana Maharishi de a folosi intrebarea "Cine sunt eu?" ca obiect principal al Auto-interogarii poate fi o Cale. Din proprie experienta, recomand auto-interogarea ca mijloc direct de comunicare cu Adevarul si ca ajutor in procesul de stabilizare a ceea ce numim "Trezire spirituala".

  Ceea ce sta scris aici este o doar o schita a procesului care poate fi perceput sau a fenomenelor care insotesc Trezirea. Procesul este unic pentru fiecare si tine cont de particularitatile fiecarei individualitati, chiar daca exista acest Element comun care leaga totul intr-un Intreg, si caruia ii spunem Spirit, Dumnezeu, Infnit...

 • Unde sa cauti

  Daca esti interesat, la sectiunea Invatatura din meniul principal gasesti cateva articole care puncteaza catre Adevarul legat de ceea ce suntem in mod fundamental. In timp, ne dorim ca aceasta rubrica sa creasca din propriile noastre experiente si din interactiunile cu voi. Sufletul din mine recunoaste sufletul din tine ca fiind UNU si acelasi lucru = NAMASTE.