•  Navigation
 • Razvan Filip

 • Calatoria mea catre esenta incepe de mic. Nu a fost o cautare care a inceput in anii maturitatii ci a fost ceva, o cautare a adevarului si un a sti interior ca suntem mult mai mult decat pare, cu care am venit pe aceasta lume.

  Primul declansator a fost momentul in care, copil fiind (in jurul varstei de 5 ani), am zarit in biblioteca tatalui meu o carte cu titlul „Istoria ilustrata a picturii”. Aici am descoperit pentru prima data desenele lui Leonardo DaVinci dar si o sumedenie de imagini care evocau ideea de iad, idee pe care si in ziua de astazi o consider aberanta. Incepand cu acele clipe, in mine s-a produs un declic, de atunci, am inceput sa chestionez infomratiile care imi erau servite, iar lumea aceasta cu ideile si ideologiile sale au capatat un iz de neverosimil in mintea si in inima mea. Am privit multa vreme la „realitatea inconjuratoare” cu ochi plini de suspiciune iar cand nu exista suspiciune, existau repetate tentative de evadare. Ceva urla inauntrul meu, ceva imi spunea ca exista mai mult, iar frustrarea de a nu putea trai si vedea decat suprafata lucrurilor a devenit pe zi ce trece mai incomoda.

  Primul pas catre trezire este constientizarea golului interior iar golul meu interior a fost tot timpul mai mult decat vizibil. O vreme, am incercat sa cobor in profunzime scriind. Am scris proza si poezie, am si acum stive de pagini scrise de mana sub apusuri adanci de soare, insa, nici acest lucru nu a fost de ajuns. Mai tarziu am intrat in asa-zisa lume spirituala. Am cautat din nou implinire, raspunsuri, confirmari a ceea ce simteam in fiecare clipa cu toata fiinta mea. Dar si in aceasta lume am gasit mai multa confuzie decat claritate, am gasit o alta deformare a realitatii imbracata in straie poleite cu exprimari frumoase. Adevarul continua doar sa existe tacut si ne-exprimat, undeva in profunzimea fiintei mele, fara nici un fel de licarire in viata de zi cu zi.

  Totul s-a schimbat in momentul in care am vizionat „intamplator” un interviu cu unul dintre marii maestri iluminati. Numele lui este Papaji. Il ascultam vorbind si puteam sa observ ca, in principiu, nu imi spunea nimic nou. Din gura lui ieseau cuvinte absurde pentru cunoasterea rationala, dar perfect adevarate pentru mine. Adevarul tasnea din gura lui ca o cascada, ca un izvor luminos. In sfarsit toate capatau sens. De acolo totul s-a derulat pe repede inainte. Am ascultat multi maestrii si multe de povesti de trezire si fiecare dintre ele imi confirma si mai tare senzatia pe care, de cand ma stiu, am avut-o despre mine si despre adevarata noastra natura.

  In anul 2013, intr-o seara de vara, dupa o perioada lunga de introspectii si meditatie pe care le-am practicat impreuna cu sotia mea Laura, stateam impreuna ea, in sala noastra de cursuri. Nu stiu cum a venit vorba despre varsta noastra. Acela a fost un moment in care am aprofundat inca odata experienta directa a starii de constiinta pura. Nu a fost nevoie sa facem nimic, s-a intamplat pur si simplu. Ne-am privit in ochi si totul in jurul nostru s-a transformat. Am putut vedea filmul cu „ochiul liber”, am putut vedea irealitatea acestei lumi, visul. Lumea era aceeasi, consistenta ei, insa, s-a schimbat drastic. Am izbucnit amandoi, din senin, intr-un ras fara cap si coada. Minute in sir am ras fara motiv, ca si cum rasetul s-ar fi manifestat de la sine, pur, neafectat de nimic, ca o ploaie de sunete limpezi ce confirmau o cunoastere pe care nu o mai puteam nega nici daca as fi fost in bataia pustii in acel moment. Pentru cateva minute am fost altceva, un ceva ce am simtit tot timpul, undeva in adancul meu, ca sunt, un ceva ce nu putea fi descris in termeni de forma, culoare sau poveste personala. Eram si nu eram in acelasi timp.

  Starea despre care vorbesc nu a durat. Curand am revenit la perceptia normala, insa, de atunci, viata mea in materie de intelegere profunda a realitatii lucrurilor, in materie de constienta si cautare matura a adevaratei spiritualitati a intrat pe o panta realmente solida.

  Pot spune, fara doar si poate, ca o liniste si o pace infinita ma insoteste tot timpul, indiferent de reactiile corpului si mintii prin care experimentez in aceasta viata. Simt, bineinteles ca simt si traiesc in continuare. Prin corpul meu trec bucurii, temeri, frici, entuziasm si suparari, mintea mea are opinii, bariere si chiar fixatii uneori. Insa, exista intotdeauna un fundal de nestramutat pe care ma pot comuta si de unde pot observa cu detasare toate acestea, respectandu-le, lasandu-le sa fie fara ca ele sa ma doboare sau fara sa mai las suferinta sa perpetueze stari interminabile de confuzie, fara sa fiu realmente condus de nici unul dintre ganduri, de nici una dintre trairi, cu toate ca ele exista.

  Stiu cine sunt dincolo de costum. Nu cunosc intreaga complexitate a manifestarii la care inca privesc fascinat dar stiu cine sunt dincolo de toate acestea. Stiu ca nimic nu are un final, stiu ca sunt absolut si relativ in acelasi timp. Stiu ca acum, munca mea este aceea de a incorpora fizic, in viata de zi cu zi, tezaurul cunoasterii care mi s-a revelat in acel moment si care continua sa se reveleze in experiente repetate de-a lungul zilelor.

  In prezent, parcurg acest proces de incorporare a Esentei prin sistemul unuia dintre cei mai mari si maturi maestri ai trezirii spirituale, pe nume A.H. Almaas, fondatorul scolii Diamond Approach, in acelasi timp folosind instrumente de constientizare a automatismelor cotumului si transcendere a acestora,  precum Eneagrama si Human Design.

  Stiu ca nu pot convinge pe nimeni de miracolul care se ascunde in spatele formei sale, in spatele povestii sale de viata, nici nu ma intereseaza sa fac acest lucru pentru ca este imposibil, avand in vedere ca fiecare are drumul sau si povestea sa unica de Trezire. Dar pot sa impartasesc, cu oricine doreste, Adevarul pe care l-am zarit si care s-a asezat in fiinta mea ca o structura ce nu va mai putea fi daramata niciodata.

  Satsangurile pe care le ofer reprezinta intalniri pentru cei care vor sa intre pe aceasta cale cu adevarat matura din punct de vedere spiritual, o cale care duce catre Adevar. Aici se creaza un cadru linistit, incarcat cu vibratia cautarii naturii noastre fundamentale, un cadru al claritatii ultime, un cadru al sinceritatii in care sa putem da voie mintii sa se linisteasca, sa respire, sa se clarifice, sa putem da voie inimii sa se deschida si povestii noastre personale sa paleasca pentru cateva momente, in asa fel incat Adevarul despre ceea ce se ascunde in spatele sau sa se poata revela. In satsangurile pe care le tin nu aruncam la gunoi forma, nu negam mintea, nu ardem povestea personala ci doar le clarificam si le dam rolul si locul cuvenit. Invatam in primul rand sa devenim CONSTIENTI, sa ne observam automatismele, sa le depasim, sa accesam acea zona de liniste in care Adevarul sa se poata face auzit si vazut pentru a ne lumina viata pe mai departe.

  Cred cu tarie ca primul pas este reprezentat de CURIOZITATE, apoi urmeaza CONSTIENTA si CLARIFICAREA neintelegerilor. Dincolo de acestea, totul curge de la sine.