•  Navigation
  • Tot ceea ce manifestam este fals daca nu izvoraste dintr-o stare interioara autentica

  • “Atitudinea Prietenoasa

     Atitudinea prietenoasa este o calitate, dar nu neaparat intr-o relatie. Ea nu are nimic in comun cu o alta persoana, ea este o calitate intrinseca. Poti sa fii prietenos chiar daca esti singur. Nu poti sa te afli intr-o relatie de prietenie daca esti singur – ai nevoie de celalalt, dar atitudinea prietenoasa are savoarea sa deosebita. O floare se deschide in jungla; nimeni nu trece sa o vada, dar ea continua sa isi raspandeasca parfumul. Nu conteaza ca cineva o simte sau nu, este o calitate a sa. Poate ca nimeni nu ii va simti parfumul, dar asta nu conteaza, ea se bucura oricum. Prietenia poate exista intre doi oameni, sau intre un om si un animal. Dar atitudinea prietenoasa poate exista si cu o piatra, un rau, un munte, un nor sau cu o stea indepartata. Atitudinea prietenoasa este nelimitata pentru ca nu depinde de celalalt; este propria creatie.” (OSHO – “ABC-ul Iluminarii”)

    In societatea in care traim, starea de a FI, starea interioara este aproape complet ignorata. Se cere angajatului sa zambeasca, insa angajatorul nu se intreaba nici macar o secunda daca acel om are o stare interioara de bucurie pentru ca zambetul sau sa fie autentic. Si atunci totul este fals, fortat, zambetul sau nu transmite, este lipsit de viata, este robotizat. La fel, ne invatam copii sa fie politicosi, pentru ca asa dicteaza eticheta, ba chiar s-a scris si un cod al bunelor maniere, insa, iarasi, starea interioara a copilului nu este luata deloc in calcul. Nu ne intrebam daca respectul pe care i-il cerem sa il manifeste are o baza interioara pe care sa se cladeasca, daca se simte indeajuns de iubit, daca sufletul sau cunoaste iubirea si daca aceasta iubire a nascut in el o bunatate si un respect autentic pe care sa il reverse mai apoi in exterior. Nu. In societate, se pune accent doar pe manifestare, pe suprafata. De aceea totul este fals, totul este mort, totul este gol si lipsit de un Sens real. 

    Este nevoie sa acordam mai multa atentie interiorului nostru, sa ii descoperim valorile intrinsece, sa le pretuim si sa le lasam sa ne umple. Apoi se vor manifesta si in exterior, dar de data aceasta vor fi reale, pline si mai mult decat orice, vor fi VII.